Zbulohet rreziku i ri i për kancerin e gojës

Zbulohet rreziku i ri i për kancerin e gojës

Në disa rajone, incidenca e kancerit të gojës është rritur. Një studim i kohëve të fundit zbulon një faktor të ri rreziku që mund të ndihmojë në shpjegimin e këtyre rritjeve.

Në disa pjesë të botës, gjatë dy dekadave të fundit, normat e kancerit të gojës janë rritur. Për shembull, në Mbretërinë e Bashkuar, normat e kancerit të gojës janë rritur me 68 përqind. Ato u rritën nga tetë raste për 100,0000 në 1992-1995 në 13 raste për 100,000 në 2012-2014.

Në Shtetet e Bashkuara, kanceri i gojës dhe vdekshmëria kanë rënë në përgjithësi. Megjithatë, kur shqyrtohen në nivel shtetëror, të dhënat tregojnë një pamje më komplekse.

Disa faktorë të njohur të rrezikut për kancerin e gojës përfshijnë pirjen e duhanit, pirjen e alkoolit, papillomavirusin njerëzor (HPV).

Në Indi, kanceri i gojës është shkaku më i zakonshëm i vdekjeve të lidhura me kancerin tek meshkujt e moshës 30-69 vjeç. Shkencëtarët mendojnë se beteli i përtypjes mund të jetë përgjegjës për shumë prej këtyre vdekjeve, transmeton Indeksonline.

Edhe pse shkencëtarët kanë konfirmuar disa faktorë rreziku, ende ka shumë për të mësuar se si dhe pse kanceri i gojës ndikon tek individë të caktuar dhe jo të tjerë. Kohët e fundit, shkencëtarët vendosën të hetojnë një faktor tjetër potencial rreziku, ndotja e ajrit.

Hulumtuesit, të financuar nga Ministria e Shkencës dhe Teknologjisë në Tajvan, botuan gjetjet e tyre këtë javë në ‘Journal of Medical Investigative’.

Në veçanti, ekipi u përqendrua në ndikimin e lëndës së grimcave të imëta, të njohura edhe si PM2.5. Këto janë grimca të lëngshme ose lëndë të ngurta që matin 2.5 mikrometra në diametër ose nën.

Shkencëtarët tashmë e dinin se PM2.5 ka një ndikim negativ në shëndetin kardiovaskular dhe të frymëmarrjes, por ata dëshironin të zbulonin nëse ekspozimi ndaj niveleve më të larta të PM2.5 mund të rriste rrezikun e kancerit të gojës.

Për të hetuar, ata grumbulluan informacion nga 482,659 meshkuj të moshës 40 vjeç e lart.

Shkencëtarët më pas mbledhën të dhëna nga 66 stacione monitorimi të cilësisë së ajrit në të gjithë Tajvanin. Duke iu referuar të dhënave shëndetësore të pjesëmarrësve, shkencëtarët mund të vlerësojnë ekspozimin e secilit për PM2.5.

Pas marrjes parasysh të një sërë faktorësh ndikues, shkencëtarët treguan se ekspozimi ndaj PM2.5 gjithashtu rriti rrezikun e kancerit të gojës./Indeksonline/