Shkencëtarët thonë se lutja Islame, namazi, është e mirë për shpinën

Hulumtimi ka përdorur modele kompjuterike për njerëzit në pozita të lutjes dhe kanë analizuar se lutja, namazi, zvogëlon dhimbjet e shpinës.

Shkencëtarët kanë treguar se lutja Islame ( namazi) që muslimanët e kryjnë pesë herë në ditë mund të jetë e mirë për shpinën, nëse bëhet siç duhet me të drejtë.

Hulumtimi ka përdorur modele kompjuterike në pozita të namazit dhe ka analizuar efektet e dhimbjes më të ulëta në shpinë.

Përulja apo rënja në sexhde rrit elasticitetin e nyjeve sipas studimit. Ndërsa namazi një herë në ditë është i dobishëm, kurse duke u lutur pesë herë në ditë siguron edhe më shumë dobi.

Prof. Khasawneh, bashkë-autor tha:

“Kjo lëvizjeve është e ngjashme me ato të yoga-s ose terapia fizike me ushtrime që përdoret për trajtimin e dhimbjeve të shpinës.”Shëndeti fizik ndikohet nga gjendja socio-ekonomike, mënyrëa e jetesës dhe faktorët fetarë.”

“Për më tepër, studimet tregojnë se ka një lidhje të fortë midis lutjes dhe vigjilencës në lidhje me mbajtjen e një jetese të shëndetshme fizikisht.”

“Lutja, namazi, mund të eliminojnë stresin fizik dhe ankthin, ndërsa ka edhe hulumtime që tregojnë namazi mund të konsiderohet si një trajtim efektiv klinik.”

Është interesante, Sexhdeja, siç na ka mësuar Muhammedi (a.s.) shënohet edhe në Bibël:

“Dhe ai (Jezusi) shkoi pak përpara, ra me fytyrë për tokë dhe lutej …” (Bibla, Mateu 26:39)

“Atëherë Jozueu ra me fytyrë për tokë… Bibla, Jozueu 5:14)

Burimi : ilmfeed/ ml