Protestohet kundër përdorimit të robotëve në luftë

Shkencëtarët dhe studiuesit e teknologjisë së përparuar kanë shprehur protesta mbi përdorimin e inteligjencës artificiale për qëllime ushtarake.

Mijëra të punësuarve në Google, duke përfshirë inxhinierë në pozita të larta, kanë nënshkruar një letër të brendshëm të protestave për shkak të përfshirjes së kompanive në programin e Pentagonit që përdor inteligjencën artificiale për të analizuar pamjet video dhe të cilat mund të përdoren për sulme më të sakta me dron, raporton New York Times.

Hulumtuesit përfshirë në inteligjencën artificiale nga gati 30 vende kanë bërë thirrje për një bojkot të universitetit të Koresë së Jugut, për shkak të shqetësimeve se bashkëpunimi i laboratorit të ri të saj me një kompani udhëheqëse për pajisje ushtarake mund të çojnë në krijimin e “robotëve vrasës”, shkruan në anën tjetër The Guardian (The Guardian).

Në një letër të brendshëm në Google duke i kërkuar që kompania të tërhiqet nga projekti Maven, një program pilot i Pentagonit dhe shpallja e politikës së kompanisë se “kurrë nuk do të bëjë teknologjinë e luftë”.

Thirrja për bojkot u organizua përpara një takimi javën e ardhshme në Kombet e Bashkuara në Gjenevë për armët autonome dhe më shumë se 20 vende kanë kërkuar një ndalim total në robotëve vrasës, pasi përdorimi i inteligjencës artificiale në ushtri në mbarë botën shkaktoi frikën e mundësisë të shfaqjes së Terminatori!.