Patatja dhe shendeti

Gjate viteve te suksesit te dietave me kalori te pakta, patatet dolen nga moda , nje fatkeqsi sepse patatet jane te pasura me vitamina B, C kalium, fiber, disa proteina dhe shume karbohidrate komplekse.

Nje patate e pjekur bashke me lekuren ka gjysmen e dozes se perditshme te Vitaminave C dhe D, qe nje njeri duhet te mare. Nje patate ka vetem 22 kalori dhe o gram yndyre. Disa varietete patatek kane index glicemok te larte qe eshte shume e rendesishme ne qofte se vuani nga diabeti ose rezistenca ndaj insulines. Pervec ketyre mesiper sduhet harruar per te permendur qe patatet jane perimet me te ngrena ne bote – me vlera ushqimore dhe qe te ngopin.

Ne vend qe te shtoni yndyre tek patatet e pjekura si psh gjalpe siper, nje luge kos mund te perdoret per ti njomur. Ka shume rendesi qe te haen me gjithe lekure sepse aty gjendet sasia me e madhe e fibres dhe kaliumit, ndersa vitamina C gjendet tek zona qe eshte me afer tulit. Duhet patur parasysh qe lekura eshte gjithashtu edhe zona ku gjenden pesticidet qe mund te jene perdorur gjate rritjes prandaj gjithmone zgjithi ushqime organike qe jane rritur pa pesticide ne qofte se keni mundesi.

Rregulli i vetem per te zgjedhur patatet: sa me shume te kete gjyre patatja nga brenda aq me shume vlera ushqyese ka.