Çfarë ndodh me trupin tuaj nëse nuk merrni diell të mjaftueshëm

Kur e ekspozoni lëkurën tuaj në diell, trupi juaj fillon prodhimin e vitaminës D, e njohur edhe si “vitamina e diellit”.

Vitamina D luan një rol shumë të rëndësishëm në funksionimin e duhur të shumë organeve dhe indeve të trupit.

Sipas një studimi të kohëve të fundit, pothuajse 40% e amerikanëve përjetojnë mungesë të vitaminës D.

Njerëzit të cilët e shmangin të qëndruarit në diell ose nuk marrin një sasi të mjaftueshme të tij, mund të vuajnë nga pasoja të ndryshme, transmeton Telegrafi.

Më poshtë ju sjellim disa nga simptomat më të zakonshme të mungesës së “vitaminës së diellit” dhe mund të shihni se çfarë ndodhë me trupin tuaj nëse nuk i ekspozoheni mjaftueshëm diellit.

Kocka të dobëta

Kalciumi dhe vitamina D janë prej kohësh të njohura si ushqyes të rëndësishëm dhe të domosdoshëm për shëndetin e kockave. Kalciumi absorbohet në zorrët e vogla me ndihmën e vitaminës D. Mungesa e “vitaminës së diellit” çon në uljen e absorbimit të kalciumit dhe si rezultat, dobëson strukturën e eshtrave.

Njerëzit të cilët nuk marrin një sasi të mjaftueshme të diellit vuajnë nga dhimbja kockore, dobësimi i muskujve, rakititi, osteomalacia dhe osteoporoza. Është shumë e rëndësishme të mbani një dozë adekuate të vitaminës D në trupin tuaj. Burimet kryesore të vitaminës D janë rrezet e diellit dhe dieta e shëndetshme.

Deformimet e këmbëve

Meqenëse vitamina D lehtëson thithjen e fosfateve dhe kalciumit nëpërmjet tretjes, mund të jetë shumë e dobishme në trajtimin e problemeve të lidhura me kocka. Mungesa e kalciumit në eshtra rezulton në ndryshimin e strukturës së kockave dhe deformimit të tyre.

Vitamina D mund të përdoret për të kontrolluar ose parandaluar dhimbjen kronike të këmbëve, veçanërisht atë që lidhet me kushtet si osteoporoza, muskujt e shputave, artriti dhe nyjet.

Kanceri kolorektal

Studimet kanë treguar se ekspozimi i ulët i diellit, për rrjedhojë, një sasi e pamjaftueshme e vitaminës D në qeliza mund të çojë përfundimisht në zhvillimin e kancerit kolorektal. Nivelet e vitaminës D përcaktojnë mbijetesën dhe rritjen e qelizave të kancerit.

Zbuloni nëse niveli juaj i vitaminës D është shumë i ulët duke marrë një test të gjakut. Niveli optimal është mbi 30 nanogramë për mililitër.

Problemet e lëkurës

Psoriasis është një sëmundje e lëkurës dhe mosfunksionim i sistemit imunitar, vitamina D mund të ndryshojë ekuilibrin në një mënyrë pozitive. Ekspozimi ndaj rrezet ultraviolet-B mund të jetë një mënyrë efektive për të trajtuar këtë sëmundje, aknet dhe probleme të tjera të lëkurës.

Depresioni

Dielli luan një rol shumë të rëndësishëm në disponimin tuaj, sepse mungesa e dritës është një vrasës i vërtetë i humorit. Sa më shumë që qëndroni brenda 4 mureve, aq më keq do të bëheni. Kaloni më shumë kohë jashtë do të gjeni shumë gjëra zbavitëse dhe do të qëndroni të shëndetshëm.

Fitimi i peshës

Dobësimi i muskujve, dhimbja e kockave dhe deformimi mund të kontribuojnë në shtimin e peshës duke e bërë të vështirë të jenë aktivë dhe të djegin kaloritë. Gjithashtu, vitamina D dhe leptina e hormoneve punojnë së bashku për të kontrolluar peshën e trupit.

Vitamina D ndihmon që sinjalet e tilla të arrijnë në tru, dhe mungesa e kësaj vitamine mund të thyejë ciklin. Si rezultat, ju nuk do të ndiheni të mbushur dhe nuk do të hani shumë. /Telegrafi/