Yndyrat e ngopura, të parrezikshme

Shumica i shmangin yndyrat e ngopura, për shkak të këshillave të ekspertëve se mund të çojnë në bllokimin e arterieve dhe rrisin rrezikun e sulmit në zemër. Megjithatë, duke reduktuar futjen e yndyrave të ngopura, pothuajse nuk zvogëlohet rreziku i trashjes ose diabetit tip 2 dhe nuk e rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Hulumtimi i kryer në Suedi ka treguar që produktet e qumështit me yndyrë të plotë, në fakt mund të zvogëlojnë rrezikun e diabetit të tipit 2. Në një studim që përfshiu më shumë se 2.500 njerëz, ata që kanë ngrënë tetë ose më shumë racione me produkte të qumështit që përmbajnë yndyrë të plotë, kishin një shans 23 për qind më pak të sëmundjes nga diabeti.