Tetë gjërat që i shpikën myslimanët, e që shpëtuan njerëzimin

Në listën e krijuar më poshtë, ju do të mundë të mësoni rreth 8 gjëra që u shpikën nga bota islame.
1. Algjebra

Falë Al-Khwarizmi, është bërë kjo lëvizje revolucionare nga koncepti grek për matematikën, e cila fillimisht është bazuar në gjeometri.

2. Kafeja

Më shumë se 12 mijë vjet më parë, njerëzit punëtorë janë munduar të qëndrojnë të zgjuar pa ndonjë stimulues, derisa një bari ka vërejtur se dhitë e tij bëheshin shumë energjike pasi hanin kokrra kafeje.

3. Orët

Një njeri i zgjuar me emrin al-Jazari ka qenë një inxhinier shumë i shkathtë, i cili edhe “lindi” konceptin e makinave automatike.

4. Kamera

Ibn Al-Haitham ka shpikur kamerën e parë në botë që shfaqte imazhet në një vrimëz, dhe e ka quajtur ‘Qamara’.

5. Sapuni

Në shekullin e dhjetë, myslimanët kanë shpikur sapunin duke përzier vajin me ‘al-qali’ – një substancë si kripa.

6. Universitetin

Gruaja me emrin Fatima al-Fihri, ka themeluar universitetin e parë në Fez, Maroco.

7. Instrumentet kirurgjike

Në shekullin e dhjetë, Abulcasis ka shkruar një enciklopedi mjekësore me më se 200 vegla kirurgjike.

8. Hartat

Me paraqitjen e letrës në Bagdad në shekullin e tetë, hartat e para dhe guidat e udhëtimeve u prodhuan./mesazhi.com