Stresi dëmton trurin dhe shkatërron neuronet

Përveç ndikimit vizual, stresi lë shenja që nuk janë të dukshme në shikim të parë, por janë shumë të mëdha dhe mund të lënë efekte permanente.

 – Stresi i bën njerëzit të bezdisshëm: Ju e dini që nuk jeni personi më i rehatshëm kur jeni nën stres. Shkencëtarët francezë kanë provuar se stresi i bën njerëzit të bezdisshëm dhe nervoz. Kjo është ajo që vërehet në shikim të parë, por ajo që nuk e dini është se pastaj në tru ndodhin ndryshimet kimike, duke pamundësuar lidhjen e neuroneve të caktuara në tru. Për fat të keq, disa ndryshime mund të jenë të përhershme.

– Stresi kronik zvogëlon trurin: Stresi i tejzgjatur dëmton aftësinë e trurit për të kujtuar dhe për të mësuar. Zvogëlon volumin e materies gri që është përgjegjëse për emocionet, vetëkontrollin dhe funksionimin normal psikologjik. Përfundimisht ndodhin vështirësi serioze në përqendrim dhe aftësinë për të përballuar emocionet.

– Shkatërron neuronet: Shkencëtarët kanë zbuluar se vetëm një ngjarje shumë e vështirë mund të shkatërrojë neuronet e krijuara rishtas në hipokampus. Nëse ngjarjet e tilla ndodhin rresht, efekti i kortizolit, i cili lirohet gjatë stresit, është edhe më shkatërrues dhe mund të jetë i përhershëm./(Zëri)