Si të parandalojmë krijimin e gurëve në veshka

Gurët e veshkave janë depozita të forta të mineraleve dhe kripërave që janë kristalizuar së bashku në veshka.

Zakonisht, lëngu në urinë parandalon që produktet e mbetjeve të vijnë në kontakt me njëra-tjetrën. Gurët e veshkave fillojnë të formohen kur nuk ka përmbajtje të mjaftueshme të lëngjeve ose shumë mbetje të ngurta në urinë.

Megjithëse shumica e gurëve zhvillohen në veshkat, ato mund të formohen kudo në traktin urinar.

Sa janë të shpeshtë gurët në veshka?

Sipas Fondacionit Kombëtar të veshkave, 1 në 10 njerëz në SHBA zhvillojnë një gur veshkash gjatë jetës. Rreziku i gurëve të veshkave është 19 për qind te burrat dhe 9 për qind te femrat.

Shumica e njerëzve përjetojnë gurin e parë të veshkave pas moshës 30-vjeçare. Rreziku i zhvillimit të gurëve të veshkave mund të rritet me disa faktorë, megjithëse arsyeja e saktë pse ato zhvillohen ende nuk dihet. Studiuesit ende nuk janë saktësisht të sigurt se si dhe pse ndodhin gurët në veshka, edhe pse ato janë një prej kushteve më të vjetra mjekësore të njohura që prekin njerëzit.

Dehidrimi konsiderohet faktori më i madh i rrezikut për gurët në veshka. Megjithatë, ushqime të caktuara dhe zakone të ndryshme të jetesës mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të gurëve.

Njerëzit, të cilët dyshojnë se kanë gurë në veshka ose janë në një rrezik të lartë për zhvillimin e tyre, duhet të konsultohen me një mjek për të gjetur se çfarë lloj guri veshkash kanë dhe për të përcaktuar se cilat ushqime apo aktivitete specifike duhet të shmangen.

Janë shumë gjëra të cilat një person mund të ndihmojë në parandalimin e gurëve në veshka, përfshirë:

1. Duke qëndruar i hidratuar

2. Reduktimi i marrjes së kripës

3. Ruajtja e peshës së trupit të shëndetshëm

4. Kufizimi i ushqimeve me oksalat kalciumi

5. Reduktimi i konsumimit të alkoolit

6. Shmangia e konsumimit të tepërt të kafeinës

7. Shmangia e pijeve të ëmbla

8. Marrja e mjaftueshme e kalciumit në dietë

9. Marrja e shtojcave dhe vitaminave

Simptomat e gurëve në veshka

Simptomat e zakonshme të gurëve të veshkave përfshijnë: dhimbje intensive, pa ndalesë në pjesën e poshtme të shpinës, urina me gjak, të vjella ose të përziera, shpesh nga dhimbja intensive, ethe dhe dridhura, urina me aromë të pakëndshme.

Trajtimi

Çdoherë që një person dyshon se guri i veshkave është shkaku i dhimbjes ose shqetësimit të konsiderueshëm, është e rëndësishme të vizitoni një mjek, transmeton KosovaPress.

Megjithëse shumica e njerëzve nuk përjetojnë pasoja afatgjata nga gurët në veshka, ato mund të jenë jashtëzakonisht të dhimbshme dhe kërkojnë monitorim mjekësor.

Në shumicën e rasteve, trajtimi i gurëve të veshkave përfshin rritjen e marrjes së lëngjeve, marrjen e medikamenteve të dhimbjes dhe marrjen e ilaçeve që e bëjnë urinën më pak acid. Në raste të vogla individët mund të lejohen të shkojnë në shtëpi dhe të presin që guri ose gurët të kalojnë. Në raste më serioze mund të kërkohet shtrirje në spital.

Gurët që janë shumë të mëdhenj për t’u kaluar ose për t’u mbërthyer në traktin urinar mund të kërkojnë kirurgji. Kirurgjia për të hequr gurët gjithashtu mund të jetë e nevojshme nëse një infeksion është zhvilluar rreth tij.

Një person zakonisht ndjen nevojën për të urinuar disa herë në ditë. Presioni në fshikëz e shkakton këtë ndjenjë, e cila duhet të zhduket pasi një person urinon.

Megjithatë, disa njerëz e përjetojnë këtë presion vazhdimisht dhe mund të ndjehet si një dhimbje. Kjo nuk është normale dhe ka të ngjarë të shkaktohet nga cisti intersticial. Kjo gjendje nganjëherë njihet thjesht si sindroma e dhimbjes së fshikëzës.

Shkaqet e cistitit intersticial

Gratë janë dy herë më të prekura nga cisti intersicial se burrat. Komuniteti mjekësor është i pasigurt se çfarë shkakton cisti intersticial ose presionin e fshikëzës së përfshirë.

Zakonisht, ndërsa fshikëza mbushet, ajo dërgon sinjale në tru, duke i thënë asaj të përdorë banjën. Trupi interpreton këtë komunikim si nevojë për të urinuar.

Hulumtuesit dyshojnë se njerëzit që përjetojnë presion të vazhdueshëm të fshikëzës, sinjalet për të urinuar dërgohen më shpesh sesa që është e nevojshme.

Shkaqe të tjera të presionit të vazhdueshëm të fshikëzës mund të përfshijnë: alergji, infeksionet, gjenetika, dëmtimi i rreshtimit të fshikëzës, reagimet e sistemit imunitar.

Faktorët e rrezikut

Faktorët kontribuues mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të cistit intersticial. Gjendja është më e zakonshme te të rriturit sesa te fëmijët. Gjithashtu, dy herë më shumë femra kanë cisti intersticial sesa meshkujt, sipas Institutit Kombëtar të Diabetit dhe Sëmundjeve të Sëmundjeve dhe Abdomenit në SHBA.

Prania e kushteve të tjera shëndetësore mund të rrisë gjasat e zhvillimit të presionit të vazhdueshëm të fshikëzës. Këto kushte përfshijnë dhimbje kronike ose lodhje dhe sindroma e zorrëve të irrituara.

Simptomat

Simptoma më e dukshme e cistit intersticial është presioni i fshikëzës ose dhimbja, të cilat mund të shkojnë nga të lehta në të rënda. Dhimbja ose presioni mund të jetë gjithashtu i vazhdueshëm, ose mund të zbehet dhe të kthehet.

Simptoma të tjera të cistitit intersticial mund të përfshijnë: një kërkesë e vazhdueshme për të urinuar, dhimbje gjatë seksit, siklet pelvike të shpeshta, urinim me volum të ulët gjatë gjithë ditës.

Një person mund të gabojë lehtë cistin intersticional për një infeksion të traktit urinar, sepse shumë simptoma janë të ngjashme.

Megjithatë, infeksionet e traktit urinar mund të shkaktojnë simptoma të ndryshme, dhe këto nuk duhet të injorohen. Ato përfshijnë: urinë me gjak, me erë të keqe, djegie ose dhimbje gjatë urinimit, një nevojë urgjente për të urinuar, ethe të vogla.

Kushdo që dyshon se ka një infeksion të traktit urinar duhet të shohë një mjek.

Veshjet e lirshme mund të ndihmojë në reduktimin e presionit në fshikëz. Ndryshimet themelore të jetesës mund të parandalojnë presionin e vazhdueshëm të fshikëzës. Po ashtu, duhet të shmangni ushqimet dhe pijet që shkaktojnë këto ndjenja të presionit.

Pijet me kafeinë

Ushqimet e pasura me vitaminën C

Pijet alkoolike

Ëmbëlsuesit artificialë

Turshitë

Pijet e gazuara

Agrumet