Rritet tregu i automjeteve në BE

Regjistrimet e automjeteve të reja në Bashkimin Evropian në vitin 2019 u rritën me 1.2 për qind, duke arritur në më shumë se 15.3 milionë automjete në total dhe duke shënuar vitin e gjashtë të njëpasnjëshëm të rritjes, njoftoi grupi i industrisë transmeton Anadolu Agency (AA).

Viti filloi me një gjendje të dobët për shkak të ndikimit të vendosjes së Procedurës së Testimit të Automjeteve të Harmonizuara në të gjithë botën (WLTP) në shtator 2018, tha Shoqata Evropiane e Prodhuesve të Automjeteve (ACEA).

Sipas kushteve të përcaktuara me ligjin e BE-së, WLTP përdoret për të matur konsumin e karburantit dhe emetimet e karbonit nga automjetet e pasagjerëve si dhe emetimet e tyre ndotëse.

“Megjithatë, tremujori i fundit i vitit 2019 dhe veçanërisht dhjetori shtynë performancën e përgjithshme të tregut vjetor të BE-së në një zonë pozitive”, tha grupi.

Duke parë pesë tregjet kryesore të BE-së, Gjermania (+ 5 për qind) shënoi rritjen më të madhe vitin e kaluar, e ndjekur nga Franca (1.9 për qind) dhe Italia (0.3 për qind), ndërsa Spanja (-4.8 për qind) dhe Mbretëria e Bashkuar (2.4 për qind) regjistruan kërkesën në rënie në vitin 2019.

“Në dhjetor 2019, kërkesa në BE për automjete u rrit për muajin e katërt me radhë (+ 21.7 për qind), duke shënuar rekord të totalit më të lartë të dhjetorit deri më sot”, thuhet në deklaratë duke shtuar se kjo ishte pjesërisht rezultat i një baze të ulët krahasimi, pasi regjistrimet ranë me 8.4 për qind në dhjetor 2018.

Sipas ACEA-s, një rritje e shitjes së automjeteve është regjistruar në Francë (+ 27.7 për qind) dhe Suedi (+ 109.3 për qind), pasi të dy vendet njoftuan ndryshime të rëndësishme në taksimin e komponentit bonus-malus me bazë CO2 për vitin 2020.

Holanda (+ 113.9 për qind), nga ana tjetër, vendosi të rritë taksimin e automjeteve të ndërmarrjeve elektrike nga 4 në 8 për qind që nga janari i vitit 2020.

Të gjitha vendet e BE-së, përfshirë pesë tregjet e mëdha, postuan norma solide të rritjes në dhjetor 2019.