Mishi i kuq i dëmshëm për zemrën? Ja çfarë thotë studimi

Studimi i ri konsiston në faktin se konsumimi i mishit të kuq nuk e dëmton zemrën. Zyrtarët e shëndetësisë, rekomandojnë konsumimin e mishit të kuq për shëndetin e zemrës, duke e konsideruar atë të parrezikshëm. Në fakt, një shqyrtim i hulumtimeve klinike tregoi se mishi ishte i dobishëm për pacientët.

Mishi i kuq është konsideruar si shkaktar i kancerit, si dhe kontribues në rritjen e presionit të gjakut. Udhëzimet ushqyese në Mbretërinë e Bashkuar dhe SHBA, këshillojnë të hahet më shumë se 70g mish viçi, mish derri, ose biftek në ditë.

“Gjatë 20 viteve të fundit, ka pasur rekomandime për të ngrënë më pak mish të kuq, si pjesë e një diete të shëndetshme, por hulumtimet tona tregojnë se mishi i kuq mund të përfshihet në një dietë të shëndetshme”, tha Wayne Campbell, profesor i shkencave të ushqyerit.

“Mishi i kuq është një ushqim i pasur me lëndë ushqyese, jo vetëm si një burim për proteina, por edhe burim hekuri. Rekomandimet për të kufizuar mishin e kuq nga dieta, vijnë kryesisht nga studimet për njerëzit me sëmundje kardiovaskulare shkruan Shendeti.

Edhe pse këto studime kanë treguar se këta njerëz zakonisht hanin mish të kuq, ato nuk tregojnë se mishi i kuq ka shkaktuar sëmundjet kardiovaskulare. Një analizë e 24 studimeve të cilat plotësuan kriteret, është publikuar në revistën Journal of Clinical Nutrition .

“Ne kemi gjetur se konsumimi i 70 gramë në ditë mish të kuq, tre herë në javë, nuk përkeqëson presionin e gjakut dhe nivelet e kolesterolit”, tha O’Connor. Ky hulumtim përfshin të gjitha llojet e mishit të kuq./face-day.com