Çfarë do t’ju ndodhte nëse do të eliminonit sheqerin për vetëm nëntë ditë?

Çfarë do t’ju ndodhte nëse do të eliminonit sheqerin për vetëm nëntë ditë?

Hulumtimet shkencore kanë zbuluar përse është me rëndësi të përkufizoni futjen e sheqerit në organizëm. Hulumtimet e reja zbulojnë që eliminimi i sheqerit nga ushqimi për vetëm nëntë ditë mund të ketë efekte dramatike pozitive për organizmin tonë, shkruan “Independent”.

Studimi i botuar në revistën “Obesity”, në të cilin kanë marrë pjesë 43 fëmijë me peshë të tepërt trupore, ka zbuluar efekte negative të cilat i ka sheqeri në organizmin tonë, para së gjithash në metabolizëm. Autori i studimit, doktor Robert Lustig, nga San-Franciskoja, ka zbuluar rezultatet hulumtimit të vet, të cilat kanë treguar që kolesterina te fëmijët është shtuar, ndërkaq niveli i insulinës ka rënë, transmeton Telegrafi.

“Këto rezultate forcojnë idenë se është me rëndësi që prindërit t’ua përkufizojnë konsumimin e sheqerit dhe të jenë të ndërgjegjshëm se sa e rrezikojnë shëndetin e tyre”, shton Lustig. Që në fillim të hulumtimit janë zbuluar të dhëna për shprehitë e këqija ushqyese te fëmijët, aq më parë në periudhën midis 8 dhe 18 vjeç.

Në këtë periudhë është vërejtur konsumimi tej mase dhe i panevojshëm i ushqimit, i cili, sipas rregullave, bie në kategorinë e ushqimit jo të shëndetshëm.

“Kaloritë nga sheqeri janë më të këqijat, sepse shndërrohen në yndyrë në mëlçi, shtojnë rezistencën e insulinës dhe rrezikun nga sëmundja e diabetit, zemrës dhe mëlçisë”, thotë dr. Lustig. Këto shprehi të këqija fuqishëm ndikojnë në shoqërinë në tërësi dhe shtojnë numrin e sëmundjeve kronike te çdo gjeneratë e ardhshme.

“Pas vetëm nëntë ditësh pa sheqer në organizmin e fëmijëve kanë pasuar ndryshime dramatike pozitive”, thotë dr. Lustig. Kjo është shumë me rëndësi jo vetëm në pikëpamje të zvogëlimit të obesitetit, por edhe në zvogëlimin e rrezikut nga diabeti 2. Që në fillim të hulumtimit nuk është gjetur lidhja midis futjes së sheqerit në organizëm dhe sëmundjeve metabolike. /Telegrafi/