BUZËQESHJE E PËRLOTUR

Dikur shumё ёmbёl buzёqeshja

i lumtur e me krenari jetoja,

isha ambicioz pёr aritje tё mёdha

dhe pёr to,vazhdimisht mё shtoheshte kureshtja.

 

Ishim njё familje me tё ardhura mesatare

njohёs dhe praktikues tё vlerave fetare,

kishim veshje modeste,por jetonim tё lumtur

e kёshtu i kalonim sprovat e jetёs pa u mposhtur.

 

Nё ditёn qё u martova lumturia u dyfishua

krenaria e gёzimi familjar edhe mё shumё u shtua,

por kjo lumturi shumё nuk zgjati

kur papritmas nё njё udhёkryq pёrfundova unё i ngrati.

 

Dy kryetare nё njё shtёpi qenka vёshtirё

njёra e bёn punёn,e tjetra vlerёsimin se sa ёshtё mirё,

e kur vlerёsimet janё tё kundёrta sjellin konflikt

nga ndёrhyrja pёr ti qetёsuar,gati s’mё bjerё tё fikt.

 

Njё ditё mё akuzon nёna se gruaja nuk e ndёgjon

e nё tjetrёn mё vёrsulet gruaja se nёna shumё e qorton,

eh unё i ngrati,s’dijё cilёn ta mbroj,e cilёn ta qortoj

po anova njёrёn,padyshim tjetrёn e hidhёroj.

 

Nёn njё çati qenka e vёshtirё jeta

kur nё pёrditshmёrin familjare ka shumё zёnka,

nёna si stazhiere nё shtёpi vёrsulet e s’lёshon pe fare

gruaja s’duron dot e pёr tu vetmbrojtur ofendon e si jep pesё pare.

 

Po filluanё zёnkat nё shtёpi

kijameti i krisur ndёgjohet nё kojshi,

pёrveç pёrpjekjeve tё shumta pёr ti qetёsuar tё shtёpis

duhet dhёnё llogari edhe thashethemeve tё kojshis.

 

 

Mundohem qё nё pёrditshmёri tё jem i lumtur

por vёshtirё e kam se nё mbrendi jamё zemёrthyer,

mundohem sё paku nё buzёqeshje tё jem i pёrkryer

por vёrehet shpejt se edhe buzёqeshjen e kam tё pёrlotur.

 

Ah ju vjehra tё sodit qё po silleni si mbretёresha

Pse dёshironi nuset e djemve ti bёni rrobёresha?

Pse i urdhёroni tё punojnё ashtu siç ju dёshironi?

e atёherё kur ju kundёrshtojnё nga shtёpia i largoni.

                              Pse…?

Po edhe ju nuse tё sodit qё s’njihni fe e s’keni njerёzi

Pse pa fije turpi vjehrave fytyrёn ua keni n’xi?

Pse haruat tёr atё mund qё pёr ju e kishin dikur?

Pse lumturin e tyre,e shёndruat nё vuajtje pёrditshmёrie e tortur?

                              Pse…?

O ju vjehra dijeni se nuset janё amanet i djemve,prandaj kёshilloni

pёr vёshtirёsit dhe sfidat e jetёs bashkёshortore ti mёsoni,

tё krijojnё familje dhe edukimin e fёmijёve

tё ruajnё nderin e shtёpis edhe lumturin e bashkёshortёve.

 

O ju nuse dijeni se vjehrat janё amanet i burrave,prandaj nderoni

nё ditёt e vёshtira tё pleqёris sё tyre pёrkujdesuni,

ndihmoni nё veshmbathje e nё tё ushqyer

konsideroni si nёna dhe jepeni kontributin tuaj pa kursyer.

 

O ju nuse dhe ju o vjehra keni frig Zotin

me kёto sjellje shaktroni veten dhe gёzoni shejtanin,

keni kujdes nё sjellje,mos e humbisni durimin

por forconi lidhjet,qё nga Zoti n’ahiret mos merni dёnimin por shpёrblimin.

 

                                                                 Shkruar nga: Xhemshit Jusufi

                                                                                           14.Dhjetor.2014