Ajri i ndotur ndikon në problemet e zemrës, 40 mijë njerëz në vit vdesin në Britani

Miliona më shumë njerëz sesa mendonin më parë janë në rrezik të problemeve të zemrës të shkaktuara nga ndotja e ajrit, sugjeron një studim.

Kushdo që jeton pranë një rruge të zënë, me ajër të rëndë madje edhe ato jashtë qyteteve të mëdha mund të ndikohet rëndë nga tymi i trafikut, zbuluan hulumtuesit.

Sipas tyre, edhe nivelet e supozuara të emetimit të sigurt mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në formën dhe madhësinë e zemrës, transmeton Indeksonline

Miliona njerëz janë në rrezik të zhvillimit të problemeve të zemrës të shkaktuara nga veturat me naftë +2.

Ekipi hulumtues i Universitetit të Mbretëreshës Mary të Londrës dhe Universitetit të Oksfordit skanoi zemrat e 4000 njerëzve dhe i krahasoi të dhënat me atë se ku jetonin njerëzit.

Ata gjithashtu monitoruan nivelet e grimcave të imëta mikroskopike të emetuara nga veturat me naftë, të njohura si PM2.5.

Ata gjetën ekspozimin më të lartë të dikujt ndaj tymit, aq më shumë ka gjasa që ata të kenë dhoma të zgjeruara të zemrës.

Çështja kryesore është se ekipi zbuloi se edhe në nivel ndotjeje nën dhjetë mikrogramë për metër kub – dukshëm nën kufirin ‘legal’ prej 25 në të cilin njerëzit mendohen të jenë të sigurt – pacientët po shfaqnin shenja të dëmtimit të zemrës.

Përkundër kësaj, personi mesatar i skanuar tregoi shenja të dëmtimit të ndotjes, të cilat përfundimisht mund të çonin në probleme të mëdha. Nëse dhomat e zemrës bëhen shumë të mëdha, humbet presioni dhe fuqia, që do të thotë se nuk mund të pompojë aq shumë gjak përreth trupit.

Kjo i vë njerëzit në rrezik më të madh të sulmit në zemër, dështimit të zemrës ose vdekjes.

Hulumtuesit, të cilët publikojnë gjetjet e tyre në revistën mjekësore të Circulation sot, gjetën për çdo rritje 1mcg në nivelet e grimcave PM2.5 – zemra u zgjerua me 1 për qind.

Dr Nay Aung, i cili udhëhoqi analizën e të dhënave, tha: “Edhe pse studimi ynë ishte vëzhgues dhe nuk ka treguar ende një lidhje shkakësore, ne pamë ndryshime të rëndësishme në zemër, madje edhe në nivele relativisht të ulëta të ekspozimit ndaj ndotjes së ajrit.

“Studimet tona të ardhshme do të përfshijnë të dhëna nga ata që jetojnë në qytete të brendshme si Manchesteri dhe Londra qëndrore, duke përdorur matje më të thella të funksionit të zemrës dhe ne do të prisnim që gjetjet të jenë edhe më të theksuara dhe klinikisht të rëndësishme./