A ËSHTË KJO LIRI APO ANARKI

 

A ka kush më tregon,unë dua ta di.

 
Adoloshenca,kjo fazë për rininë shumë kritike,
Fazë me komplekse të jetës së njeriut,kjo fazë dinamike.
 
Mos durimi,emocionaliteti gjallëria kulminante,
Kur i riu din të lajthitë,të ç’faq veten në negativ,me vepra e sjellje deviante.
 
Bota në përgjithësi sot gjendet në udhëkryq,
Modernizimi i cili i premtoi rinisë lumturinë,e çoi ne hiq.
 
Vepro si të duash e si ta merr mendja,u shëndrua në një përbindësh të brezave të rinj,
Duke thyer ç’do regull e ç’do normë e duke mos respektuar kufinj.
 
Kjo subkulture e quajtur ndryshe edhe kulturë alternative,
Ç’do gjë sjell mbrapsht,e asgjë pozitive.
 
Rinia e veshur me veshje të pa hijëshme tekstili,
Xhins i kulturës me ngjyra të ndryshme,pa kurfar zbukurimi.
 
Në gishta,veshë e vetulla,plot unaza,hallka e zinxhirë në duar,
Pamje e jashtme e kastës narkomatike,flokë të pa lara,me bisht kali lëshuar.
 
Imixhin e tipit deviant e plotësojnë rock muzika,ose ajo e pagëzuar heavy metall kumbuese,
Të cilën e ekzekutojnë muzikant,narkoman e homo,me një histori t fëlliqtë trishtuese.
 
Adhurojnë persona anomik,nga disa mas-media të shëndruar në “yje”,
Një gjë e tillë sështë e mirë,e rinisë sonë të pastër,aspak  si ka hije .
 
Nga katër anë të botës bëhen emitues të verbër të fytyrave amorale,
Si mostër marrin artista,këngëtare , sportista, homoseksual,e kjo nuk është normale.
 
Kjo “kulturë”i ka futur rrënjët nëpër shkolla-mbi vatrat e arsimit,
Ku i riu dhe e reja më shumë mendojnë për dashuri amoralitet,e si japin prioritet mësimit.
 
Nxënësja në shkollën fillore e të mesme,studentja e Universitetit,
S’mendojnë gjë tjetër pos tërheqshmërise,elegancës e atraktivitetit.
 
Moto e tyre “jeto rininë” se ajo nuk kthehet edhe njëherë,
Gezoje jetën në ç’do formë paparagjykime,dhe flake ç’do vlerë.
 
I gjith ky botëkuptim ledonist në kokat e të rinjve ngulitet,
E pasojat nga dominanca e perandorisë së kaosit sa vjen e më shumë rritet.
 
Mos u habit or mik e mos e merr këtë“modë” mos e ngrit emocionin,
Shumë vende në botë, kan legalizuar homoseksualitetin dhe prostitucionin.
 
Mos  të përmendi tradhtinë,alkoolizmin shtimin e kriminalitetit,
Që jan pjellë e djallit e jo e përparimit,prosperitetit e humanitetit.
 
është kjo liri apo anarki,
A ka kush më tregon,une dua ta di.
 
Xhemil Sadiku