Uthulla

“Nga Xhabiri r.a. tregohet se Pejgamberi, alejhi selam, kërkoi nga familja e vet t’i sjellin për ushqim erëza, por ata i thanë: “Nuk kemi asgjë tjetër përveç uthullës”. Pejgamberi alejhi selam atëherë kërkoi uthull, pastaj filloi të hajë duke thënë: “Sa të mira janë erëzat dhe uthulla, sa të mira janë erëzat dhe uthulla!” (Përmbledhja e Imam Neveviut, versioni shqip, numër 741).

Çfarë është uthulla dhe përse është një ngjëratë e mirë?

Uthulla bëhet me anë të fermentimit të lëngut të frutave të ëmbla dhe të drithërave, si elbi, molla dhe rrushi. Procesi i krijimit të uthullës kërkon fermentimin në një ambient plot oksigjen, që është e kundërta e fermentimit alkoolik, që kërkon një ambient pa praninë e oksigjenit. Alkooli në këto lëngje oksidohet në acid acetik. Uthulla përmban 4 për qind ose më shumë acid acetik. Ngjyra dhe shija e saj ndryshojnë në varësi të bazës së saj. 
100 gramë uthull përmban vetëm 16 kalori. Uthulla përmban gjithashtu sodium, potasium, kalcium, magnez, fosfor, hekur, zink dhe klorin, por nuk ka vitamina.