Shkencëtarët kanë zbuluar: Frutat arrore zvogëlojnë rrezikun nga sëmundjet e zemrës te diabetikët!

Shkencëtarët kanë zbuluar: Frutat arrore zvogëlojnë rrezikun nga sëmundjet e zemrës te diabetikët!

Frutat arrore janë përplot yndyra të shëndetshme dhe nutrienë, ndërkaq shkencëtarët konsiderojnë që zvogëlojnë rrezikun nga zhvillimi i disa sëmundjeve

Konsumimi i frutave arrore mund të zvogëlojë rrezikun nga zhvillimi i sëmundjeve kardiovaskulare te personat me diabet të tipit 2, theksojnë shkencëtarët, transmeton Telegrafi.

Hulumtimi, rezultatet e të cilit janë publikuar në revistën “Circulation Research”, tregon që te personat me diabet të cilët kanë konsumuar së paku 28 gramë fruta arrore pesë apo më shumë herë në javë është evidentuar 11 për qind rrezik më i vogël nga zhvillimi i sëmundjeve kardiovaskulare, 15 për qind rrezik më të vogël nga zhvillimi i sëmundjeve koronare.

Pastaj kanë vërejtur 25 për qind më pak sëmundje kardiovaskulare dhe 27 për qind mortalitet përgjithësisht më të ulët.

Nga të intervistuarit është pritur që t’u përgjigjen pyetjeve mbi shprehitë e konsumimit të kikirikëve apo frutave arrore në periudhë shumëvjeçare.

Përgjigjet janë azhurnuar në çdo dy deri në katër vjet.

Githashtu studimi ka treguar edhe që frutat arrore siç janë arrat, bajamet, arrat braziliane, fëstëkët dhe lajthitë ishin më të dobishme në preventivën kardiovaskulare sesa kikirikët. /Telegrafi/