Qumështi me yndyrë të plotë, më i mirë për zemrën

Qumështi me yndyrë të plotë mund të jetë më i mirë për zemrën, sipas hulumtimeve të reja.

Një ekip në Universitetin e Kopenhagës në Danimarkë ka gjetur se qumështi me yndyrë të plotë rrit nivelet e kolesterolit “të mirë” të liporeinës së densitetit të lartë në gjak, transmeton Indeksonline.

Pjesëmarrësit e studimit të lipoproteinës me dendësi të ulët ose nivele të “këqija” të kolesterolit nuk ndryshojnë ndjeshëm midis dy llojeve të qumështit.

Kolesteroli i lartë shoqërohet me rritjen e rrezikut të sëmundjeve koronare të zemrës, goditjeve dhe sëmundjeve vaskulare. Kjo është veçanërisht e rrezikshme pasi shpesh nuk mund të diagnostikohet dhe për këtë arsye nuk trajtohet.

Koleteroli i mirë ka një efekt pozitiv duke hequr kolesterolin e keq nga arteriet.

Studimet e mëparshme kanë treguar se qumështi me yndyrë të plotë lidhet gjithashtu me rreziqe më të ulët të diabetit./Indeksonline/