Pse u krijua interneti?

Në vitin 2018, disa prej nesh betohen se përveç ushqimit, ujit dhe oksigjenit, ne gjithashtu nuk mund të jetonim edhe pa internet.

Në një periudhë relativisht të shkurtër, ky entitet i padukshëm ka revolucionarizuar mënyrën se si shumica e njerëzve jetojnë. Por pse u zbulua interneti dhe kush e shpiku? Sa vjeç është? Si dallon nga World Wide Web?

Historia e internetit filloi me email. Përdorimi i parë komercial publik i internetit ishte përmes postës elektronike, dhe kjo ndodhi në vitin 1989.

Kjo ishte kur MCI Mail dhe Compuserve nisën serverët e tyre të postës elektronike, duke lidhur rreth 500,000 përdorues për të filluar.

Në të njëjtin vit, Tim Berners-Lee dhe ekipi i tij CERN shpiku World Wide Web, e cila është ajo që ne ende e përdorim sot, sa herë që nisim një shfletues interneti. Megjithatë, lindja e vërtetë e internetit ka ndodhur në fillim të vitit 1983.

TCP / IP (një grup rregullash që rregullon lidhjen e sistemeve kompjuterike në Internet) u zbatua për herë të parë më 1 janar 1983.

Organizata amerikane përgjegjëse ishte ARPANET (Advanced Projects Administration Administration). Motivi i tyre për krijimin e internetit ende debatohet, transmeton KosovaPress.

Stephen J. Lukasik, një kontribuues i projektit, ka thënë se interneti është projektuar ‘të shfrytëzojë teknologjitë e reja kompjuterike për të përmbushur nevojat e komandës ushtarake dhe kontrollin kundër kërcënimeve bërthamore, për të arritur kontrollin e mbijetuar të forcave bërthamore të SHBA-së dhe për të përmirësuar taktikat ushtarake dhe vendimet e menaxhimit”.

Sidoqoftë, Charles Herzfeld, një drejtor që punoi për paraardhësin e ARPANET në vitet 1960, pretendoi se projekti ishte i motivuar nga ‘zhgënjimi që ishte për shkak të vetëm një numri të kufizuar të kompjuterëve hulumtues të fuqishëm në vend dhe se shumë hulumtues, të cilët duhet të kishin qasje në ta, ishin të ndarë gjeografikisht prej tyre ‘.

Nga shpikja e TCP / IP, hulumtuesit filluan të mbledhin ‘rrjetin e rrjeteve’ që u shndërrua në internetin modern. ARPANET kishte arritur në këtë fazë përmes eksperimenteve në dekadat e mëparshme.