cover-1

Pse njerëzit nuk kanë sy të zinj?

Ngjyra e syve tanë vazhdon të zhvillohet dhe të ndryshojë derisa të jemi rreth tre vjeç. Sidoqoftë, është e pamundur që sytë e njeriut të kenë ngjyrë vërtetë të zezë. Sytë tanë thjesht duken të zezë për shkak të ndriçimit, për shkak të pasqyrimit të rrobave që ne kemi veshur, ose përdorimit të lenteve me ngjyra. Bright Side ishte kurioz se pse njerëzit me sy të zinj të pastër natyrshëm mund të ekzistojnë vetëm në vepra të trilluara dhe gjetën përgjigjen vijuese. Ata po ashtu zbuluan se cila është ngjyra më e rrallë e syve.

Ka rreth 16 gjene të ndryshme që janë përgjegjëse për ngjyrën e syve tanë. Dy prej këtyre gjeneve janë faktorë kryesorë, të cilët janë HERC2 dhe OCA2.

Këto gjene saktësojnë ngjyrën e syve tanë përmes sasisë së melaninës të pranishme në iriset tona. Ngjyrat që rezultojnë të melaninës në sytë tanë mund të variojnë nga një larmi e ngjyrave, si blu dhe gri, por ngjyra më e errët e mundshme është kafe shumë e errët, jo e zezë.

Objektet që janë të zezë thithin më shume dritë në mënyrë që të duken vërtet të zinj. Drita dhe energjia e tepërt që thith shndërrohen në energji të nxehtësisë. Kjo mund të nënkuptojë se nëse gjenet tona na kanë mundësuar disi të kemi sy të zezë të vërtetë, syve tanë mund t’u duhen shumë lot për t’i mirëmbajtur që të mos nxehen e thahen. Ne gjithashtu do ta kishim të vështirë të dilnim në mes të ditës nëse do kishim sy të zinj.

E shihni, rrezet e dritës së diellit përmbajnë dritë ultraviolet ose UV, dhe objektet e zeza priren të thithin më shumë dritë UV sesa ngjyrat tjera.

Eskpozimi i zgjatur në dritën UV mund të përkeqësojë shëndetin tonë të syve dhe të çojë në probleme, si kanceri i lëkurës.

Falë përbërjes sonë gjenetike, melanina që siguron ngjyra në iriset tona, na mbron nga drita ultraviolet.

Studimet tregojnë se melanina mund të asgjësojë mbi 99.9 % të rrezatimit UV që thith, duke mbrojtur sytë tanë nga dëmtimet për shkak të ekspozimit në diell.

Ngjyra më e rrallë e syve është në të vërtetë jeshile. Ka vetëm rreth 2 % të të gjithë popullsisë së botës që kanë sy të gjelbër.

Ekzistojnë gjithashtu disa gjendje të rralla ku njerëzit kanë sy të kuq ose vjollcë për shkak të albinizmit okular, dhe të tjerët kanë iris me ngjyra të ndryshme për secilin sy për shkak të heterokromakisë.