piloti-37qlc3td5den74epu7qlts

PILOTI DHE RECEPSIONISTI

Rrëfen një pilot i cili punon në kompaninë e aeroplanëve “Egypt Air” dhe thotë:

Punoja në linjën e aeroplanit i cili fluturonte në relacionin Kajro-Tokio për tre muaj. Më pas, për dy muaj u largova nga ky relacion dhe fluturoja për në vende tjera. Deshi Allahu që pas një periudhe të kthehem prapë në të njëjtin relacion dhe kompania, si zakonisht, lidhte kontrata me të njëjtat hotele, ku pushonim dhe flinim.

Zbrita në të njëjtin hotel dhe isha në pritje të shpërndarjes së dhomave. Në atë moment erdhi recepsionisti dhe filloi të thërret: “Zotëri Muhamed Selim! Zotëri Muhamed Selim!”

Unë u çudita. Unë tash sa mbërrita në hotel, si e di emrin tim ky? thashë me vete. Pastaj, iu përgjigja duke i thënë se unë isha Muhamed Selimi. Kurse ai më dha një zarf, në të cilin kishte treqind dollarë.

“Ç’është kjo?” i thashë.

“Kur ishe këtu para tre muajve, e harrove këtë zarf në dhomën tënde. Unë e ruajta atë në recepsion dhe çdo herë kur vinte ndonjë delegacion nga EgyptAir, e hulumtoja emrin tënd. Sot vërejta emrin tënd në mesin e tyre dhe erdha të ta dorëzoj zarfin”, m’u përgjigj ai.

SubhanAllah! Tre muaj e ka hulumtuar emrin tim në mesin e delegacionit. Unë e hapa zarfin dhe ia dhurova atij 150 dollarë në shenjë respekti për këtë gjest të mirë. Kurse atij iu skuq fytyra dhe i zemëruar më tha:

“A më jep të holla për kryerjen e detyrës sime?!”

Unë u skuqa dhe u turpërova nga ai. Desha t’i tregoj se kjo është tradita jonë në tokat arabe, por u turpërova t’i them.

“A ka mundësi të të ftoj në darkë sonte?” i thashë.

“Më vjen keq. Nuk mund ta pranoj ftesën tënde, sepse do të ndjehem në vete sikur kjo vepër është shpërblim ndaj asaj që ta ktheva zarfin. Ndoshta herëve tjera kur të kthehesh, do ta pranoj ftesën”, më tha ai.

Nga dëgjimi i këtyre fjalëve më erdhi të mërzitem për gjendjen e disa njerëzve në tokat tona dhe fillova të turpërohem nga vetvetja. Ky njeri më dha një mësim që nuk do ta harroj dot asnjëherë. Pra, kur të kryhet detyra me të cilën je i obliguar, nuk duhet të presësh shpërblim si shkëmbim i shërbimit të kryer.

Nga arabishtja: Irfan JAHIU