PASQYRA E SHËMTUAR

Mendja e njeriut ёshtё krijuar nga i madhi Zot

s’ka mundёsi nga askush tё rindёrtohet nё kёtё bot,

ajo ёshtё njё mrekulli e All-llahut dhuruar njeriut,

brendёsin e saj kur s’mund zbuluar dija e as imagjinata e njeriut.

Mendja krijohet e dhurohet e pastёr
ndёrsa ti mёso,shfrytёzo e pasuroje me dije tё pastёr,
forco e gjallёroje me namaz,kuran dhe besim
e mos e shkatro me shthurje e dёfrim.
 
Mendja e shёndosh ёshtё pasqyra e imazhit tёnd
dhe e paraqet realisht personalitetin tёnd,
me tё,ti shpreh e kёmben mendime
planifikon e ruan shumё kujtime.
 
Nёse mendjes i lihet hapsirё
e nuk furnizohet me ushqim tё mirё,
ajo mbledhё gjithçka reth e rotull
e i vendos mbrenda saj nё strofull.
 
Njё ditё papritmas i nxjerё  nga strofulla
nё vendin ku mund t’ju thyhet nofulla,
sepse pasqyra reale paraqet bukurit e jashtme
ndёrsa pasqyra e shёmtuar paraqet fshehtёsit e mbrendёshme.
 
Nёse nga padituria nё mes rrugёs ke mbetur
mos kёrko ndihm nga tё paditurit pёr ta gjetur
e nёse nga marimanga mё helmuese pickohesh
mos kёrko nga mjalti i bletёs tё shёrohesh.
 
Nё ligjet e shtetit ka hapsirё
ku tё pandershmit i shfrytёzojnё pa mёshirё,
por nёse mendjes tёnde i le hapsirё
tё tjerёt mundohen ta plotёsojn me gjithё dёshirё.
 
E çka mendoni se tё tjerёt do tё mbjellin
A do tё mbjellin tё dobishmen?
Sigurisht se do tё mbjellin tё dёmshmen
qё çdoherё mbi ju tё ken kontrollin.
Nёse prisni nga t’pafet ta mёsoni fen
nga pabesimtarёt ta mёsoni besimin
e nga t’pandershmit ta mёsoni nderin.
Çka mendoni se do t’mёsoni pёr fen?
 
Sigurisht se do ta mbjellin urejtjen
e kur s’do tua thon tё vёrtetёn,
kinse islami ju ka lёn tё prapambetur
dhe se ju,duhet ndjekur hapat dhe fen e tyre pёr tu ngritur.
 
Ne jemi popull lakmitar i kohёs sё pashallёkut
e na pёlqen jeta e dembelёllёkut,
jetojm dhe presim tё tjerёt ti kryejn punёt tona
e ne tё meremi me qejfet dhe knaqёsit tona.
 
Ne jemi umet qё kemi haruar peshёn e fjalёs ikre
fjalё qё ndёr shekuj muslmanёt shёndriste
fjalё me tё cilёn aritёm zbulime tё mёdha shkencore
fjalё me tё cilёn ushtria islame perandori pushtonte.
 
Ne sot si umet i fjalёs lexo
kemi ndёruar kёtё fjalё me fjalёn duro
e me tё sikur dёshmojm se jemi durimtar e s’dorzohemi
edhe pse nё çdo skaj tё botёs vritemi e masakrohemi.
 
Dikur ishim forca mё e madhe pushtuese
sot jemi bёrr forca mё e madhe duruese,
dikur udhёtonim me milje pёr tё marё dijen
sot e kemi shumё pran por kemi humbur vetёdijen.
 
Nga vuajtjet e shumta zemrat janё forcuar
e nga tё priturit nё heshtje jemi bёrr mё tё duruar
dhe durojm kur mё tё pandershmit
ofendojn mё tё ndershmin e njerёzimit.
 
Ne kur e shikojmё veten nga pasqyra reale
gjithçka nga pamja e jashtme na duket normale,
por kur duhet shikuar veten nga pasqyra e shёmtuar
shohim se pjesa jonё mё e çmuar “MBRENDËSIA” ёshtё duke u shkatruar.
 
                                              Shkruar nga: Xhemshit Jusufi
                                                        29.shtator.2012