Një teknologji e re memorie ruan 500TB të dhëna në një disk xhami

Një teknologji e re memorie ruan 500TB të dhëna në një disk xhami

Është demonstruar edhe në të kaluarën teknologjia 5D por kishte probleme kryesisht me shpejtësinë e ulët të shkrimi çka e kanë bërë jo praktike.

Duke përdoru lazerë të shpejtësisë së lartë hulumtuesit kanë krijuar një teknologji për ruajtjen e të dhënave quajtur 5D dhe që ka kapacitet prej 500TB në një disk xhami me madhësinë e një CD-je.

Teknika përdor shpejtësi më të larta shkrimi dhe mund ta bëjë teknologjinë të dobishme qëllime arkivimi.

Është demonstruar edhe në të kaluarën teknologjia 5D por kishte probleme kryesisht me shpejtësinë e ulët të shkrimi çka e kanë bërë jo praktike.

Mbi të gjitha mund të përdoret për të ruajtur informacione duke i rezistuar temperaturave 1,000 gradë celsius ose të jetojë 13.8 miliardë vite pa degraduar.

Për të kapërcyer problemin e shpejtësisë, hulumtuesit kanë përdorur një lazer më të fuqishëm. Në vend që ta shkruanin direkt në xham, ata përdorën lazerin për të krijuar struktura mikroskopike me pulse drite.

Me teknikën e re ekipi shkroi 5G informacion tekst në një disk xhami në madhësinë e një CD me saktësi 100%. Por kapaciteti i tyre shkon deri në 500 terabajt. /PCWorld