Kjo është mënyra më e mirë për të mbrojtur shikimin tuaj nga ekrani i kompjuterit

Ekranet dëmtojnë sytë tuaj! Kushdo që ulet në një kompjuter për një periudhë të gjatë kohore, mund të ndiejë probleme në sy. Në fund të një seance të gjatë studimi ose pas një kohe të zgjatur para ekranit, sytë tuaj janë të kuq, të irrituar dhe ndihen shumë të lodhur.
Kjo ndjenjë “e lodhur” lidhet me efektin që dritat me intensitet të lartë kanë prekur në retinën tuaj. Një sasi e madhe ekspozimi ndaj ekraneve, monitorëve kompjuterikë dhe telefonave celularë tani po lidhet me verbërinë qendrore. Këtu është rruga më e mirë për të mbrojtur shikimin tuaj:
Efekti i dritës LED lëshuar nga pajisjet elektronike transmeton një gjatësi vale të shkurtër, dritë të lartë të energjisë që është e dëmshme për sytë.
Një studim i kryer në Universitetin Complutense të Spanjës zbuloi se mbajtja e syzeve me filtra ka një efekt të madh në mbrojtjen e qelizave të retinës.
Kur puna juaj kërkon përdorimin e një kompjuteri ose pajisje dixhitale për të kryer detyrat tuaja, është e rëndësishme të dini si të kujdeseni për shëndetin tuaj të syve për të shmangur efektet e mundshme afatgjata.
Ushtrimet e syve të tilla si rregulli 20-20-20 janë të dobishme për ato periudha të zgjatura të kohës së ekranit.
Pas çdo 20 minutash punë hiqeni vështrimin nga kompjuteri dhe shikoni nga dritarja për 20 sekonda në diçka të paktën 20 metra larg.Kjo lejon sytë tuaj të relaksohen dhe të lehtësohen nga ndriçimi i ashpër i ekranit tuaj.
Vendosja e kompjuterit tuaj dhe pozicionimi i trupit mund të luajnë një rol të madh në efektin që ekrani ka në sytë tuaj. Kur uleni ose qëndroni në tavolinën tuaj të punës, vendosni ekranin tuaj sa më larg.
Nëse është e mundur vendosni ekranin tuaj në një zonë që do të prodhojë sasinë më të ulët të dritës së verdhë dhe në drejtim të kundërt të çdo dritareje në dhomë.