gjevrek

Gjevrekë

Përbërësit:

1/2 kg miell

Tharm buke

1 gotë ujë të vakët

1/2 gotë vaj

1 lugë reçelit sheqer

1 lugë reçelit kripë

Pekmez

Susam

Përgatitja:

Një lugë e reçelit tharm dhe një lugë e reçelit miell përzihen dhe i qitet pak ujë i vakët vetëm për tu tretur, pas 5 deri në 10 min, këtë masë e përizen me miell, kripë, sheqer, ujë dhe vaj, dhe bëhet brumi, i cili ndahet në 9 pjesë nga të cilat formohet gjevreku. Secili gjevrek së pari funë pekmez (të cilit i qitet pak ujë për ta zbutur), dhe pastaj në susam. Pasi që tërenditen në tepsi, lihet të qëndrojnë në furrë të ngrohur më parë në temperaturë 50 gradë celcius, mbi i qitet tepsia tjetër, lihen për pak kohë me ardh e pastaj pjeken. Pas pjekjes ashtu të nxehta largohen nga tepsia menjëherë.