Faktori i cili shkaktoj frustrim kolektiv dhe shpërtheu me emigrim

Arbër KRASNIQI

 

Edhe një faktor me rëndësi që ka ndiku në këtë dëshpërim masiv, në këtë frustrim kolektiv që si rekasion shpërthej furishëm me emigrimin e qytetarëve të shumtë të shtresave të ndryshme drejt rrugëve të Perendimit -ata me rrogë e me kulëm mbi kokë edhe ata pa rrogë e pa kulëm mbi kokë-, është padrejtësia e dhimbshme që mbretëron në ambientet e punës tash e sa vjet -që prej viteve ’90- në ato publike edhe private.

Punëtori konsiderohet skllav, nuk rrespektohet, i cenohet integriteti e dinjiteti, nuk ka vlerë aspak,shtrydhet si sfungjeri e harxhohet si shkumësi.. për cka?! Për një pagë as minimale e as afër asaj që quhet e dinjitettshme.

Ka raste t’shumta që e dëshmojnë këtë që e parafola, me qindra e mijëra raste, madje edhe vet si dëshmitar po edhe raste nga familja e shoqëria.

Vetëm një shembull:

Në një vend pune, një analfabet -me shkollë fillore që s’e besoj që brenda vitit e lexon një dhjetfletësh të cilësdo fushë- vendoset nga privatniku si pergjegjës e mbikqyrës i dy punëtorëve me fakulltet -dëshmojnë të tjerët që njihen si kërkues të diturisë, e duan librin edhe që janë kompetent në fusha te caktuara-, dhe nuk përfundon me kaq, këta të fakulltetit konsiderohen nga shefat privatnika si “fillozofë”. A e dini pse? Sepse shefi nuk kërkon “fillozofa” që këshillojnë atëherë kur ka vend për këshillë, që rrefuzojnë padrejtësinë e nënshtrimin atëherë ku ka padrejtësi e ka tendenca për t’i nënshtruar. Nuk i konvenon këtij llojit të shefit privatnik një person që ka krenari e nuk lejon të nënshtrohet e të eksploatohet për pak lek. Këtij shefi -që janë me shumicë t’këtij soji n’këtë kosovë t’shkretë- i konvenon një”paçavër” që manipulohet leht, i konvenon një analfabet të nënshtrueshëm leht.

Më pëlqen idea e një vëllau se si i ka emërtuar këta shërbëtorë të nënshtrueshëm lehtë. Ai i quan supozitorë të shefave privatnikë, që sa here shefin e kaplon temperatura e kriza, ata i fut si supozitorë në anus.

Dhe kështu, ata supozitor* arrijnë grada tek shefi, ngasa ua lehtësojnë eksploatimin dhe rrugëtimin e tyre drejt ambicienve për t’arritur tek majat e ëndërruara të tyre, deri tek mijërat e milionat –pa bërë llogaritje se a është rruga apo mjeti legjitim e njerëzor-, ndërsa atyre që kërkuan diturinë dhe me atë dituri punuan me krenari, humbin e treten, n’këtë shoqëri të mjerrë, ku meritokracia është ëndërr të cilën zakonisht e shohim me sy qelë.


* Supozitor – Mjet farmaceutik (kapsulë), i cili vendoset në anus, për ta eliminuar temperaturën nga trupi.