DY SHPIRTRA NJË JETË

Ah sa kёnaqёsi e dhimbje tё thellё

pёrjeton njё shpirt i kirijuar nё Qiellё,

i dhuruar njё trupit tё pajet

ta gjallёroj pёr t’jetuar njё jetё.

 

Nё mbrendin e trupit,zbret me njё pastёrti tё rallё

po ta kёrkosh nё çdo cep tё botёs,se gjenё dotё nё asnjё krijes tё gjallё,

por pasi tё bashkohet me trupin

epshi dhe lakmia e kёsaj bote e njёllosin.

 

Njollёs si njollё i nevojitet detergjent adekuat pёr pastrim

trupit i nevojitet ushqim i mjaftueshёm pёr zhvillim

zemrёs i nevojitet bindja e sinqert pёr besim

e shpirtit i nevojitet dhikёr i pёrkushtuar pa pushim.

 

Dhikri ёshtё ushqim i mirё shpirtёror

qetёson çdo shpirt qё ёshtё i lig e zemёror,

shpirtin e mirё e frymёzon dhe ndriçon

e po me tё njёjtin emёr lartёsit qiellore i zbukuron.

          ***Shpirti i mirё ***

Shpirti i mirё ёshtё bujar

me zemёrgjёrёsi nё vepra tё len pa fjalё,

nё s’prova ёshtё durimtar

e nё vёshtirёsi pёrpos faleminderimit nuk thotё tjetёr fjalё.

 

Shpirti i mirё tё vjen nё ndihm pa hezitim

mё pas ikёn me vrap duke mos marё kompenzim,

sillet i matur me njё dashuri tё ngroht

vetёm pёr tё arritur kёnaqёsin e tё Madhit Zot.

          ***Shpirti i keq ***

I mllefosur nga ndikimi i djallit tё mallkuar

shpirti i rehatshёm shёndrohet nё shpirt tё djallёzuar,

e atёher ai shpirt nuk njehё kufi,as drejtsi

derisa ta veproj tё mallkuarёn ligёsi.

 

 

I ndikuar,gjithçka reth e rrotull do tё shkatroj

derisa mllefin e urrejtjes nga mbrendia ta liroj,

e mё pas ky shpirt kur tё qetёsohet

urren vetёveten e shumё pendohet.

 

Tek tё lёnduarit ky pendim shumё nuk vlen

kёrkimi i faljes shёndetin nuk mund ta kthen,

prandaj ushqejeni shpirtin me mirёsi

e fitojeni parajsёn e dy botёve nё pafundёsi.

                                                                          

                                                            Shkruar nga: Xhemshit Jusufi

                                                                                   12.Nёntor.2014

 

Kёshillё :Njeriu i mirё ёshtё gjithmon i sinqert nё dashuri dhe besnikёri ndaj tё Madhit Zot.Tёrr jetёn e tij e jeton me njё shpirt,me njё emёr dhe me njё zemёr.

Nёse je mospёrfillёs ndaj urdhёrave tё Tij.Me siguri ju do tё jetoni me dy shpirtra,dy emra,e dy zemra deri nё frymёmarjen e fundit.Atёherё dijeni se ndajё jush do tё ket dёnim tё ashpёr dhe shumё hakmarje.