Dobite nga ngrenia e hurmave dhe kastravecave te fresket

Per te ruajtur shendet te mire duhet te kontrollohet dhe te ekuilibrohet ngrenia e ushqimit dhe e frutave.

Krijimi i ekuilibrit te ushqimit do te pengoje cfaredo demi qe mund te permbajne ato dhe do te optimizoje dobite e tyre. Hurmat e freketa te pjekura (rutab) jane te nxehta dhe te lengeta ne shkalle te dyte. Ato i ndihmojne simptomat e perzierjes se dobet te sekrecioneve te keqija te lukthit qe shkaktohen per shkak te vleres se ulet kalorike te ushqimit dhe ndihmojne gjendjen e substancave me natyre te ftohte ne lukth. Ato gjithashtu pajtohen me lukthin, e ndihmojne absorbimin e materieve ushqyese ne zorre dhe i permiresojne dobesite e tretjes njesoj sikurse e permiresojne temperaturen e trupit kur i perziejme me shurup mjalti dhe uthull88 ose me trendafil te eger. Megjithate, hurmat e pjekura prishen shpejt. Hurmat e fresketa te pjekura e shtojne sasine e fares se mashkullit, ndersa ngrenia e tepert do ta ngacmoje gjakun, do te shkaktoje dhembje koke, do te krijoje pengesa ne enet e gjakut, do te shkaktoje dhembje ne fshikezen urinare, do te shtoje etjen dhe do t’i demtoje dhembet. Nga ana tjeter, kastravecat kane shkallen e dyte te ftohtesise dhe lageshtise. Ata e shuajne etjen dhe stimuloje fuqine me ane te eres se tyre shume te mire. Ata e ftohin gjendjen e keqe (perzierjen e kater sekrecioneve themelore te trupit) te lukthit, i ekuilibrojne funksionet gastrointensitale dhe e ulin temperaturen. Farat e thara te kastravecit, te bluara, te situra dhe te bera emulzion e shuajne etjen, do te ndikojne si diuretik dhe do ta pakesojne dhembjen e fshikezes urinare, kurse larja (ferkimi) e dhembeve me farat e thara e te bluara te kastravecit i zbardhe dhembet. Keto jane vetem disa nga dobite e shumta.
Te gjitha se bashku, hurmat e fresketa te pjekura jane te nxehta, ndersa kastravecat te ftohte. Secila do t’i kompensoje mangesite e tjetres, do t’i ekuilibroje dhe do t’i permiresoje proceset mbrojtese digjestive. Pasojat e keqija te hurmave mund te neutralizohen duke ngrene fare bademi dhe hashashi. Ne te vertete kundervenia ndaj cdo substance te merzitshme do t’i ekuilibroje kundershtite e saj, do t’i eleminoje demet e saj dhe do t’i vere ne dukje dobite e saj. Ky eshte thelbi i ligjit natyror, qe eshte themel i sherimit mjekesor, mbeshtetje per ruajtjen e trupit te shendoshe dhe te forte, si dhe eshte berthame e mjekesise si shkence. Ne hadithet eshte shenuar se Aishja (Zoti qofte i kenaqur me te!) ka thene: “Me kane dhene per te ngrene te gjitha llojet e ushqimeve, per te shtuar peshen e trupit, por nuk kam arritur asgje. Pastaj kane shtuar kastravec dhe hurma te fresketa ne ushqimin tim, dhe kjo me ndihmoi”. Prandaj, e ftohta eshte perzier me te nxehten, e nxehta me te ftohten, e lageshta me te thaten dhe e thata me te lagshten. Kjo do t’i nxjerre jashte demet e tyre dhe do t’i ekuilibroje pasojat e tyre. I ngjashem me kete teori eshte udhezimi i te Derguarit per perzierjen e sanes me gjalpe dhe mjalte (sunut) si laksativ i lehte natyror, sepse sunut i zbut pasojat e gjetheve te sanes. Qofte i lavderuar All-llahu dhe Ai le t’i derdhe te gjitha bekimet e Veta me te medha mbi te Derguarin e Vet , salaAllahu alejhi we selem, i cili ka qene derguar per te ndihmuar ne permiresimin e gjendjes se zemrave, te jape udhezime per ruajtjen e shendetit te mire dhe t’i sherbeje secilit ne pikepamje te mireqenies se tij ne kete bote dhe ne jeten pas vdekjes. /mjeksiaislame/