CEREMONIA E VARRIMIT(VARRI)

Ne shum? pran teje afrohemi

por aspak nga ti nuk frigohemi,

dy nga ne n? thell?sin t?nde zbresin

dhe t? pik?lluar e mbulojm? t? vdekurin.

 

Pas mbulimit i k?ndojm? tallkimin

duke e p?rkujtuar n? p?rgjigjet e shp?timit,

ne edhe pse k?ndimin e kuptojm?

mbrendin e varrit aspak se p?rkujtojm?.

 

Ne t? gjith? kthehemi dhe at? e l?m vet?m

t? mbuluar dhe t? brengosur p?r vet?veten,

nat?n e par? n? varr? se si do ta kaloj

pas k?ti provimi n? xhehenem apo xhennet do t? shkoj.

 

N? varr? i zbresin dy melek nga qielli

E pyesin disa pyetje dhe i b?het suali,

E pyesin se kush ?sht? Zoti yt?

Kush ?sht? pejgamberi yt?

Kush ?sht? udh?zuesi yt?

Kush ?sht? feja jote?

Kush jan? v?llez?rit e tu?

Kush ?sht? kibla jote?

 

N?se n? jet?n e dunjas ka qen? besimtar i sinqert

p?rgjigjet me leht?si pa aspak siklet,

Zoti im ?sht? All-llahu xh.

Pejgamberi im ?sht? Muhammedi s.a.v.s

Udh?zuesi im ?sht? Kur’ani Kerimi

Feja ime ?sht? islami

V?llez?rit e mi jan? musliman?t

Kibla ime ?sht? Qabja.

E at?her? do ti thuhet g?zohu o besimtar

se mir? paske jetuar dhe mir? paske vdekur

E at?her? varri i tij zgjerohet

dhe b?het nj? kopsht nga kopshtet e xhennetit. 

 

N?se n? jet?n e dunjas nuk ka qen? besimtar i sinqert

do ndjehet n? siklet dhe s’do t’ket mund?si t? p?rgjigjet 

p?rpos fjal?ve:Zoti im ?sht? Ë??…nuk e dij!

Pejgamberi im ?sht? Ë??…nuk e dij!

Udh?zuesi im ?sht? Ë??…nuk e dij!

Feja ime ?sht? Ë??…nuk e dij!

V?llez?rit e mi jan? Ë??…nuk e dij!

Kibla ime ?sht? Ë??…nuk e dij!

E at?her do ti thuhet,ty as q? t? ka interesuar ta dish

prandaj tani pafund?sisht n? zjarr? do t? vuash.

E n? ato momente varri i tij ngushtohet

derisa i thyhen brijt e i hyjn? n? mbrendi t? nj?ri tjetrit.

Imagjinojeni varrin,se sa dhimbje shkat?ruese mund t? jet!

Imagjinojeni varrin,se sa i thell? e i friksh?m mund t? jet!

Imagjinojeni varrin,se sa i err?t e i mundimsh?m mund t? jet!

Imagjinojeni varrin,se sa arom t? keqe çelbuese mund t? ket!

Imagjinojeni varrin,se sa nxeht?si p?rv?luese mund t? jet!

Imagjinojeni varrin e pendohuni sot,se e nes?rmja shum? von mund t? jet!.

 

Ne fatkeqsisht k?t? aspak se p?rkujtojm?

me shpejt?si dreka darka n? restorante shtrojm?

n? vend t? fjal?ve ngush?lluese,i p?rvishemi muhabetit

sikur t? ishte nj? dit? dasme e jo dit? e varrimit.

 

                                                                   Shkruar nga: Xhemshit Jusufi

                                                                                               15.Maj.2014

 

K?shill?:Jeta nuk ?sht? shaka,ajo duhet t? jetohet.Islami duhet rr?nj?sisht t? kuptohet dhe praktikohet.T? mos b?hemi ndjek?s t? injoranc?s kinse p?rparimtare,por t? m?sojm? se kush ishim ne e t? b?hemi vetvetja.

Zoti na udh?zoft e na ndihmoft…Amin.