Aroma e luleve ilaçi i duhur kundër stresit

Aroma e luleve është një fnomen që mund të ndikojë në aktivitetin e gjeneve dhe të qelizave të gjakut dukereduktuar ndjeshëm nivelin estresit. Në një studim të realizuar në Japoni pohohet se aroma eluleve ka një efekt pozitiv në organizëm.
Aroma mund të ndikojë në aktivitetin e gjeneve dhe të qelizave të gjakut dukereduktuar ndjeshëm nivelin estresit. Studimi është i realizuar vetëm me minj prandaj dhe rezultatet mund të shikohen me kujdes.

Akio Nakamura dhe bashkëpunëtorët e tij kanë eksperimentuar në disa situate stresuese dhe kanë verifikuar në vetvete impaktin e linalool, një agjent kimit përgjegjës i një arome prezentë në disa lloje lulesh si portokalli, ulliri, mango, limoni.

Rezultati ishte se linalooli, që zakonisht përdoret në produkte komerciale, ka kryer një veprim represiv mbi disa ndryshime në qelizat e gjakut dhe në shprehjen e gjenit që i atribuohen stresit.
Studiuesit shprehen se fakti që efekti i aromës matet përmes analizave të gjakutnë të ardhmen mund të testohet dhe te njeriut./zeri