A e dini se fakulteti i parë i mjekësisë në botë është themeluar në Kayseri në shekullin e 13-të?

A e dini se fakulteti i parë i mjekësisë në botë është themeluar në Kayseri në shekullin e 13-të?

E ndërtuar në vitin 1206 nga Giyaseddin Keyhusrev sipas amanetit të Gevher Nesibe Sultan, vajza e sundimtarit selxhuk Kiliçarslan II, medreseja dhe spitali ku mësoheshin shkencat mjekësore është qendra e parë në botë që ofroi së bashku arsim mjekësor dhe kujdes shëndetësor.

Gevher Nesibe Sultan kishte rënë në dashuri me krye spahiun dhe vëllai i saj Gyaseddin Keyhüsrev i I nuk i lejoi ata të martoheshin. Giyaseddin e dërgon krye spahiun në luftë dhe bëhet shkaktar i vdekjes së tij në betejë. Gevher Nesibe, e cila u sëmur, para se të vdes i la amanet vëllait për të ndërtuar një shtëpi të kujdesit shëndetësor në emër së saj që njerëzit të mund të përfitojnë falas nga këto shërbime. Giyaseddin, i cili u trondit shumë nga vdekja e motrës së tij, midis viteve 1204 dhe 1206 ndërtoi shtëpinë e kujdesit shëndetësor dhe medresenë mjekësore midis viteve 1210-1214. Shtëpia e kujdesit shëndetësor gjithashtu ofroi shërbime në kurimin e sëmundjeve të brendshme, kirurgji, oftalmologji dhe spitalin e sëmundjeve mendore, ndërsa kishte edhe një farmaci.

Mjekët e njohur turq të asaj periudhe studiuan dhe dhanë mësim në këtë medrese.

Shtëpia e shëndetit dhe medreseja e Gevher Nesibe u organizua si një muze nga Universiteti Erciyes dhe në vitin 1982 u hap për vizitorët si Muzeu Historik Mjekësor i Gevher Nesibe.