shutterstock_285812177-copy

​5 gjëra që duart tuaja mund të zbulojnë menjëherë për shëndetin tuaj

Duart flasin shumë për shëndetin, veçanërisht kur atyre u ndodh diçka e pazakontë. Forma, funksioni dhe pamja e tyre mund të zbulojnë shenja të ndryshme që do të lehtësojnë diagnozën.

Kur ekzaminohet nga neurologët, kardiologët dhe dermatologët, janë duart që do të zbulojnë disa nga simptomat e mëposhtme të sëmundjes.

Simptoma: gunga ose flluska të kuqe

Një skuqje e kuqe në krah ose dore, e cila ndonjëherë shndërrohet në një grup nyjash, mund të jetë një shenjë e alergjisë së nikelit. Ndjeshmëria e nikelit është një nga shkaqet më të zakonshme të dermatitit kontaktues alergjik. Shumë sende që prekin lëkurën përmbajnë nikel: byzylykë, orë, unaza, madje edhe telefon. Sidoqoftë, skuqjet mund të zhvillohen edhe nga ushqime që përmbajnë nikel, të tilla si fasulet, çokollata, kikirikët, soja dhe bollgur.

Simptoma: Duart e ngurta ose ndjesi shpimi gjilpërash në duar

Te njerëzit e rinj, të shëndetshëm, shkaku i ndjesisë së shpimit të gjilpërave në duar është ndoshta sindroma e tunelit në kyçin e dorës. Shumë njerëz përjetojnë ndjesi shpimi gjilpërash në duar ose mpirje gjatë natës, sepse flenë me kyçet e duarve. Kjo mënyrë e gjumit shtyp mbi nervin mesatar që çon nga kyçi në dorë. Është e mundur të ndjeheni përkohësisht ndjesi shpimi gjilpërash në gishta nëse një person hiperventilon për shkak të shqetësimit. Por nëse dyshohet diçka tjetër, mjeku juaj mund të urdhërojë një EMG (elektromiogram) për të zbuluar dëmtimin e mundshëm të nervit ose muskujve. Është e rëndësishme të theksohet se çdo sulm i papritur i mpirjes së duarve ose dobësisë duhet të jetë gjithmonë shqetësues për një goditje të mundshme.

Simptoma: Njolla të kuqe me luspa të vogla ose gunga të vogla të lëkurës (si puçrra) të mbushura me qelb

Psoriaza është një gjendje kronike autoimune që shkakton formimin e luspave në sipërfaqen e lëkurës dhe mund të ndodhë në duar ose thonj. Psoriaza në duar mund të duket si njolla të kuqe, të thata, të kuqe të ngritura mbi lëkurë – pllaka psoriatike. Ndonjëherë mund të përfshijë puçrra të mëdha dhe të vogla të mbushura me qelb (pustula) – në pëllëmbët. Mund të ndodhin gjithashtu ndryshime në thonjtë, siç janë njollat e verdha nën thonj ose ndarja e thoit nga gishti. Është e rëndësishme të diagnostikoni psoriazën sa më shpejt që të jetë e mundur pasi mund të shoqërohet me shumë sëmundje shoqëruese, përfshirë artritin dhe sëmundjet kardiovaskulare.

Simptoma: Shtrëngimi i duarve

Ndonjëherë dridhja e duarve nuk është një çështje serioze, dhe nganjëherë është një shenjë e një sëmundjeje neurologjike. Duart e të gjithëve janë duke u dridhur pak, dhe kjo mund të vërehet në punë precize siç është drejtimi i fijes në gjilpërë. Ky quhet dridhje fiziologjike dhe ndodh me mungesën e gjumit, konsumimin e tepërt të kafeinës, marrjen e disa ilaçeve dhe konsumimin e alkoolit.

Lloji i dytë i dridhjes, lëvizja e pavullnetshme, ritmike, alternative e grupeve të muskujve, quhet dridhje thelbësore dhe shkakton dridhje të duarve dhe shuplakave në të dy anët e trupit. Shpesh trashëgohet në familje dhe është i pranishëm në aktivitete të tilla si ngrënia. Por ka edhe dridhje që lidhen me sëmundjen. Për shembull, në sëmundjen e Parkinsonit, dridhja e dorës përfshin vetëm një dorë ose dridhja është më e spikatur në njërën dorë dhe ndodh kur dora është në qetësi.

Simptoma: Gunga të purpurta në gishta

Në një pacient me gunga të dhimbshme, të kuqe ose vjollcë në majë të gishtave (të quajtur nyjat e Osler), diagnoza më e zakonshme është endokarditi – një infeksion bakterial i valvulave të zemrës. Endokarditi gjithashtu mund të shkaktojë gjakderdhje nën lëkurën e pëllëmbëve, duke lënë njolla të purpurta ose kafe, si dhe gjakderdhje nën gozhdë ose në lëkurë pranë gozhdës. Këto simptoma të dukshme në duar mund të kalojnë, por nëse një person ka shenja të infeksionit të tilla si ethe dhe djersitje, ato tregojnë endokardit.