Varfëria mund ta rrisë rrezikun nga dëmtimi neurologjik gjatë fëmijërisë

Mjediset me të ardhura të ulëta mund ta rrisin rrezikun nga dëmtimi neurologjik gjatë fëmijërisë, gjë që është e ndarë nga vonesat kognitive dhe emocionale shpesh të pranishme me varfërinë herët në jetë, sipas një studimi nga Institutet Kombëtare të Shëndetit në SHBA.
Studiuesit vërejnë se dëmtimi ka shumë të ngjarë të mos shihet nga një vëzhgues i rastësishëm, por e rrit rrezikun për vështirësi në të mësuar, çrregullime të deficitit të vëmendjes dhe çrregullime psikologjike si çrregullimet e anksiozës dhe skizofrenisë, transmeton koha.net.

“Madhësia e efektit që e pamë ishte modeste”, tha dr. Stephen Gilman, ushtrues detyre i shefit të Degës për Sjellje Shëndetësore në Institutin Kombëtar të Shëndetit të Fëmijëve dhe Zhvillimit Njerëzor, në një njoftim për shtyp. “Megjithatë, gjetjet tregojnë se një mjedis i varfër mund të përbëjë rrezik për zhvillimin e sistemit nervor të fëmijës”.

Studiuesit i analizuan të dhënat e mbi 36,443 pjesëmarrësve të mbledhura në mes vitit 1959 dhe 1974, si pjesë e United States Collaborative Perinatal Project për anomalitë neurologjike para lindjes, në moshën 4-mujore, si dhe 1 dhe 7-vjeçare.