thumbs_b_c_4d65bd4ee1bee915ca62f25e3bf8defe

Türkiye vazhdon përpjekjet humanitare në Gaza

Türkiye ka dërguar rreth 40.000 tonë ndihma humanitare në Gaza, me plane për të dërguar anijen e nëntë të ndihmës humanitare me 3.000 tonë ndihma menjëherë pas Fitër Bajramit.

Sipas të dhënave të përpiluara nga korrespondenti i Anadolus, Türkiye, një nga vendet kryesore që ofron ndihmë për Rripin e Gazës në mes të sulmeve të Izraelit, vazhdon të rrisë ndihmën e saj për civilët e pafajshëm që përballen me qasje të vështirësuar në energji elektrike, ushqim dhe ujë të pastër, ndërsa kryen gjithashtu përpjekje për diplomaci humanitare në nivel ndërkombëtar.

Nëpërmjet bashkëpunimit midis Gjysmëhënës së Kuqe Turke dhe Autoritetit të Menaxhimit të Fatkeqësive dhe Emergjencave (AFAD), të mbështetura nga organizatat e shoqërisë civile, Türkiye ka dërguar rreth 40.000 tonë ndihma humanitare në Gaza nëpërmjet 13 avionëve dhe tetë anijeve.

Gjysmëhëna e Kuqe Turke po përgatitet të dërgojë anijen e saj të nëntë të ndihmave humanitare, e ngarkuar me ushqime, veshje, materiale higjienike, strehim, pajisje për fëmijë dhe materiale mjekësore, menjëherë pas Fitër Bajramit.

Operacionet e ngarkimit për këtë anije janë duke u zhvilluar aktualisht në Portin Ndërkombëtar të Mersinit.

Gjithashtu, Türkiye ka filluar të dërgojë ndihma në Gaza përmes Jordanisë. Janë bërë plane për të lehtësuar kalimin ditor të 24 kamionëve nga Jordania në Gaza së shpejti.

Fushatat e ndihmës të udhëhequra nga organizata të tilla si Shoqata e Industrialistëve dhe Biznesmenëve të Pavarur (MUSIAD) dhe Drejtoria e Përgjithshme e Vakëfeve, krahas mbështetjes së popullit turk, vazhdojnë të ofrojnë ushqim, furnizime mjekësore, ambulanca dhe ndihmë në para për Gazën.

Përveç ndihmës humanitare, Gjysmëhëna e Kuqe Turke shpërndan 10.000 vakte të nxehta çdo ditë përmes kuzhinës së saj në Rafah.

Personeli i saj gjithashtu vazhdon të shpërndajë sende urgjente të ndihmës humanitare, duke përfshirë pako ushqimore, tenda, batanije, materiale higjienike, veshje dhe furnizime mjekësore, brenda Gazës.

Türkiye, së bashku me AFAD, kanë nënshkruar një marrëveshje afatgjatë me një fabrikë uji në Egjipt për t’i siguruar Gazës 7 tonë ujë të pijshëm në ditë, duke adresuar nevojën urgjente për ujë të pastër në rajon.

Termocentrali i vetëm në Gaza ka qenë jofunksional që nga 11 tetori për shkak të mungesës së karburantit, duke çuar në mbylljen e spitaleve dhe duke penguar përpjekjet për heqjen e gërmadhave.

Sipas një raporti të Programit Botëror të Ushqimit të OKB-së të publikuar më 21 dhjetor, rreth 1,1 milion njerëz në Gaza përballen me urinë e rëndë, me mbi 854.000 në nevojë urgjente për ushqim.

Pavarësisht materialeve të ndihmave humanitare të lejuara për të hyrë në Gaza që nga 21 tetori, vetëm një pjesë e vogël e nevojave ushqimore të popullsisë po plotësohet.

Objektet shëndetësore në Gaza janë përballur me të paktën 410 sulme, me vetëm 10 spitale të mbetura në funksion, gjashtë në jug dhe katër në veri.

Për më tepër, sipas agjencisë së OKB-së për refugjatët palestinezë, ka rreth 50.000 gra shtatzëna në Gaza, me një mesatare prej 180 lindjesh në ditë.

Sulmet kanë dëmtuar gjithsej 464 objekte arsimore, me 142 shkolla të shkatërruara ose të dëmtuara rëndë, duke prekur 625.000 nxënës dhe 22.564 mësues për shkak të mbylljes së shkollave.

Sipas Zyrës së OKB-së për Koordinimin e Çështjeve Humanitare, rreth 1,7 milion palestinezë, ekuivalent me 75 për qind të popullsisë, janë zhvendosur në Gaza, me 1,4 milion që kërkojnë strehim në 155 shkolla të drejtuara nga OKB-ja.

Këto strehimore, të mbipopulluara me mesatarisht 150 persona për tualet dhe 700 persona për banjë, përballen me sfida të rënda sanitare.