D0B7C438-C545-499E-92DD-017EBC1F061B-780x439

Ky liqen është i veçantë për shkak të ngjyrës së tij rozë, por edhe për shkak të trenit që kalon nëpër të

Këto skena nuk janë fryt i photoshop, por ju mund t’i përjetoni ato vërtet nëse shkoni në Siberi.

Ky është Liqeni Burlin në rajonin Altai afër kufirit me Kazakistanin, i cili pëson një transformim disi psikedelik çdo verë, transmeton Telegrafi.

Gjegjësisht, çdo gusht liqeni merr një ngjyrë rozë. Ashtu si në rastin e disa shembujve të tjerë në botë, kjo nuk është një ndotje, por një pasojë e rritjes së përqendrimit të salinës së Artemisë , të cilat jetojnë në ujëra me kripë të lartë.

Sidoqoftë, ajo që e bën këtë liqen vërtet të veçantë është treni që lëviz mbi të. Ai është aty për një qëllim, dhe kjo është heqja e kripës që është bërë në këtë liqen për shekuj, me sa duket që nga viti 1768.

Treni ngre sedimentin nga fundi dhe e mbledh atë në vagonë ​​dhe e filtron atë.

Legjenda thotë se Perandoresha Ruse Katerina e Madhe këmbënguli të përdorte vetëm këtë kripë me cilësi të jashtëzakonshme. Nga rruga, ky liqen prodhon rreth 65,000 ton kripë në vit, e cila është e barabartë me konsumin e kripës në botë për tre deri në katër ditë. /Telegrafi/