20-9

Këto janë ushqime më të pasura me zink

Zinku siguron lëkurë dhe flokë të bukur, forcon sistemin imunitar dhe ndihmon në ndërtimin e muskujve – pa zink, metabolizmi nuk funksionon.

Por, megjithatë, një e treta e njerëzimit vuan nga mungesa e zinkut. Normalisht, zink i mjaftueshëm absorbohet përmes një diete të ekuilibruar, shkruan Bild.

Nevoja ditore për zink për gratë është rreth 7 mg dhe ajo për burrat është 10 mg.

Por cilat ushqime përmbajnë më shumë zink?

Zinkun shumë më lehtë mund ta merrni me mish, peshk, ushqim deti, vezë dhe produkte qumështi. Dhe, është më e vështirë që zinkun ta gjeni tek ushqimet me bazë bimore.

Mishi

Mishi është një burim i shkëlqyeshëm i zinkut.Mishi i kuq është një burim veçanërisht i shkëlqyeshëm, por sasi të bollshme mund të gjenden në të gjitha llojet e ndryshme të mishit, përfshirë viçin, qengjin.Në fakt, një racion 100 gr i viçit të papjekur përmban 4.8 mg zink, që është 44% e vlerës për racion të përditshëm.

Bishtajorët

Bishtajorët si bizelet, thjerrëzat dhe fasulet të gjitha përmbajnë sasi të konsiderueshme të zinkut. Në fakt, 100 gr thjerrëza të gatuara përmbajnë rreth 12% të vlerës për racion të përditshëm.Sidoqoftë, ato përmbajnë edhe fitate.

Farërat

Farërat janë një shtesë e shëndetshme në dietën tuaj dhe mund të ndihmojnë në rritjen e konsumit të zinkut.

Arrat

Ushqimet të tilla si arrat, stika pishe, kikirikët, lajthitë dhe bajamet mund tju ndihmojnë në rritjen e marrjes së zinkut.Arrat përmbajnë edhe lëndë ushqyese të tjera të shëndetshme, përfshirë yndyrna dhe fibra si dhe një numër të vitaminave dhe mineraleve të tjera.

Bulmeti

Bulmetet si djathi dhe qumështi ofrojnë një mori lëndësh ushqyese, përfshirë zinkun.Qumështi dhe djathi janë dy burime të domosdoshme, pasi ato përmbajnë sasi të larta të zinkut të disponueshëm, që do të thotë se shumica e zinkut në këto ushqime mund të përthithen nga trupi juaj.

Veza

Vezët përmbajnë një sasi të moderuar të zinkut dhe mund t’ju ndihmojnë të përmbushni objektivin tuaj të përditshëm.Për shembull, 1 vezë e madhe përmban rreth 5% të vlerës për racion të përditshëm.Kjo vjen me 77 kalori, 6 gram proteina, 5 gram yndyrna të shëndetshme dhe një mori vitaminash dhe mineralesh të tjerë, përfshirë vitaminat B dhe selenin.

Drithërat

Drithërat si gruri, orizi dhe tërshëra përmbajnë pak zink.Sidoqoftë, si bishtajoret ashtu edhe drithërat përmbajnë fitate, të cilat lidhen me zinkun dhe zvogëlojnë thithjen e tij.

Drithërat përmbajnë shumë fitate sesa llojet e rafinuara dhe ka të ngjarë të sigurojnë më pak zink.

Çokollata e zezë

Ndoshta për çudi, çokollata e zezë përmban sasi të larta të zinkut. Në fakt, 100 gram me çokollatë të zezë 70-85% përmban 3.3 mg zink.