Google bën revolucion me AI

Është një fakt i njohur se inteligjenca artificiale (AI) do të tejkalojë njerëzit në të ardhmen e afërt. Në janar të vitit 2017, ishte raportuar se laboratori kërkimor i Google AI, Google Brain thuhej se po zhvillon një softuer AI (inteligjencën artificiale) që mund të ndërtojë më shumë AI.

Pastaj në maj të këtij viti, hulumtuesit e Google Brain krijuan AutoML, një algoritëm të mësimit të makinës që është i aftë të gjenerojë AI-të e veta, duke eliminuar kështu nevojën për të angazhuar ekspertë njerëzorë.

Kohët e fundit, skuadra e Google Brain vendosi të hidhte një sfidë tek AI AutoML për krijimin e një “fëmije” që i tejkalonte të gjithë homologët e tij njerëzorë duke përdorur një qasje të quajtur mësim për përforcim. AutoML vepron si një rrjet kontrollues neural që mund të krijojë një rrjet “fëmijë” për të ekzekutuar një detyrë të veçantë.

I quajtur si NASNet, AI fëmiut i është dhënë detyra që të njoh objektet në një në kohë reale, si njerëzit, makinat, semaforët ose çantë shpine. Modeli “fëmijë” trajnohet për këtë detyrë dhe vlerësohet nga rrjeti neural i kontrollorëve të AutoML, i cili mëson nga reagimet dhe rrit modelin e fëmijës derisa të ketë një version superior të NASNet.

Sipas Google, NASNet i mbijetoi të gjitha sistemeve të tjera të vizionit kompjuterik, raporton Futurism.

Për të mbajtur të gjitha këto gjëra në kontrollin njerëzor, është shumë e rëndësishme të zbatohen rregulla më strikte dhe standardet më të mira etike për të parandaluar përdorimin e AI për qëllime keqdashëse.