ujgur-780x439

Çfarë zbuloi një raport i rastësishëm: Si po mundohet Kina të zvogëlojë numrin e myslimanëve Ujgurë?

Programet e punës së Kinës në Xinjiang janë të paktën pjesërisht të dizajnuara për të zvogëluar numrin e Ujgurëve, një grup etnik minoritar. Ky informacion nga raporti u botua aksidentalisht.

Raporti u shkrua nga akademikë të Universitetit Nakai. Ai u fshi nga interneti në mes të vitit të kaluar, por e ka arkivuar, Dr. Adrian Zenz. Kjo është, siç pretendohet, vetëm një nga provat që Pekini po përndjek Ujgurët. Ekspertët e të drejtave të njeriut dhe disa qeveri e kanë etiketuar këtë si gjenocid kulturor.

Qeveria kineze mohon akuzat për punë të detyruar dhe transferime të punës në Xinjiang dhe tha se programet ishin krijuar për të ulur varfërinë. Sidoqoftë, raporti thotë se kjo është një masë afatgjatë që jo vetëm zvogëlon dendësinë e popullatës Ujgure në Xinjiang, por gjithashtu ndikon dhe asimilon ata, raporton theguardian.

“Le t’i ndryshojnë gradualisht të menduarit dhe të kuptuarit e tyre dhe të transformojnë vlerat dhe pikëpamjet e jetës përmes ndryshimit të mjedisit dhe punës së detyruar”, tha raporti.

Rekomandohet që qeveria të zgjerojë programet në rajonet lindore dhe qendrore të Kinës për të përmbushur kërkesat e punës.

Raporti theksoi se gjithçka është mbi një bazë vullnetare, por përmban detaje kontradiktore, të tilla si objektivat në lidhje me eksportin e punëtorëve dhe nevojën për rojet e sigurisë për të punuar në ekipe punësimi.

Sugjerohet gjithashtu që autoritetet e ekzagjeruan në demonizimin e Ujgurëve dhe se disa autoritete lokale dhe policore nuk pranuan të pranonin punëtorë të Xinjiang për arsye sigurie.

Ujgurët që morën pjesë në trazira ishin në pakicë dhe u dërguan në “qendrat e arsimit dhe trajnimit”. Kështu i quan kampet qeveria kineze.

“Ka prova se qeveria po kryen një sulm të përhapur dhe sistematik ndaj Ujgurëve. Krimet kundër njerëzimit po ndodhin”, tha Erin Farrell Rosenberg, një ish këshilltar i Muzeut Memorial të Holokaustit Amerikan.

Rosenberg dhe Zenz kanë shprehur shqetësim sepse ujgurët shikohen vetëm përmes prizmit të punës së detyruar dhe harrohet se ata po dëbohen nga shtëpitë e tyre.

Autoritetet kineze vazhdojnë të mohojnë krimet, duke përfshirë privimin arbitrar të lirisë së rreth një milion njerëzve, sterilizimin dhe sulmet ndaj grave dhe shtypjen ose shkatërrimin e traditave kulturore dhe fetare dhe lokaliteteve. Kampet thuhet se janë qendra të formimit profesional të përdorura për të luftuar ekstremizmin fetar. /Telegrafi/