Austri, hiqet “Harta Islame” pasi shënoi institucionet muslimane

Austri, hiqet “Harta Islame” pasi shënoi institucionet muslimane

Harta dixhitale e quajtur “Islam-Landkarte (Harta Islame)” e cila përmbante informacione të hollësishme rreth institucioneve muslimane në Austri, u hoq për shkak të reagimeve serioze nga qarqe të ndryshme dhe kritikave që projekti shënoi institucionet muslimane, raporton Anadolu Agency (AA).

Qendra e dokumentacionit për islamin politik, e ngritur nga qeveria e kancelarit austriak Sebastian Kurz, më parë kishte udhëzuar profesorin e Universitetit të Vjenës, Ednan Aslan dhe ekipin e tij për të përpiluar një “hartë dixhitale”. Aplikacioni është krijuar, por aktualisht është jashtë funksionit.

Aslan, duke dalë në faqen e internetit “www.islam-landkarte.at”, shprehu keqardhje që ky projekt shkaktoi kontroverse politike dhe që u abuzua nga disa grupe të ekstremit të djathtë.

Ai pohon se qëllimi i tij ishte të bënte një studim që merret me të gjitha aspektet e grupeve të ndryshme islame në vend, për të mos përmendur nëse harta dixhitale është shfuqizuar plotësisht ose do të funksionojë ndryshe.

Nga institucionet shtetërore, që momentalisht nuk punojnë për shkak të festës shtetërore, nuk u prononcuan mbi atë nëse përdorimi i aplikacionit ishte hequr.

Pasi harta dixhitale u bë e disponueshme më 27 maj, grupet e ekstremit të djathtë në shumë xhami theksuan mbishkrime të mesazheve anti-islame.

Qendra e dokumentacionit për islamin politik, e themeluar nën udhëheqjen e qeverisë së koalicionit të Partisë Popullore Austriake e Qendrës së Djathtë (ÖVP) dhe të Gjelbërve, ndau me publikun një hartë dixhitale të quajtur “Islam-Landkarte”, e cila përmban informacione të hollësishme për organizata të ndryshme si 600 xhami dhe qendra arsimore që u përkasin muslimanëve si dhe botëkuptimet, menaxherët dhe adresat e tyre.

Disa qarqe e vlerësuan hartën dixhitale si diskriminuese, gjegjësisht se ajo tregon muslimanët si “kriminelë” të mundshëm. Ata pretendojnë se ky projekt duket sikur vendos një etiketë dhe se qeveria, e cila ishte “përmbytur” me hetime korrupsioni, edhe një herë u përpoq të manipulonte shoqërinë përmes muslimanëve si një mënyrë për të dalë nga një situatë e tillë.