A e dini se trageti i parë në botë u ndërtua nga turqit gjatë Perandorisë Osmane?

A e dini se trageti i parë në botë u ndërtua nga turqit gjatë Perandorisë Osmane?

Në vitet 1800, transporti në të dy anët e Ngushticës së Bosforit kryhej me barka të thjeshta. Në vitin 1840, anije të vogla filluan të ofrojnë shërbime transporti në Bosfor.

Ndërkaq në vitin 1850 u themelua kompania e transportit detar “Sirket-i Hayriyye”, e cila filloi të ofrojë shërbime të transportit me anije më të mëdha për banorët e Stambollit. Huseyin Haki Efendi, një nga drejtorët e kompanisë, ishte novator dhe kishte punuar me vite për një zgjidhje që do ta bënte më të lehtë transportimin e automjeteve. Ai kishte punuar me arkitektin e kompanisë për një vit mbi një anije të rrafshët pa kuvertë, e cila do të mund të lundronte para e prapa dhe në të cilën do të kishte pjesë të veçantë për njerëzit dhe kapakë në të dyja anët.  Ata e dërguan këtë projektë në kantierin e anijeve në Angli, të cilët mbetën të mahnitur.

Ndërtimi i tragetit përfundoi në vitin 1871 për rreth 2 vjet dhe u quajt “Suhulet”, që do të thotë lehtësi. Në vitin 1872, trageti “Suhulet”, i cili bëri lundrimin e parë midis lagjeve Uskudar dhe Kabatas, shërbeu për 89 vjet në të dy anët e Ngushticës së Bosforit në Stamboll.