Zbulohet xhamia antike e shekullit të 7-të në Izrael (FOTO)

Zbulohet xhamia antike e shekullit të 7-të në Izrael (FOTO)

Pikërisht në jug të Izraelit në Detin e Galilesë, është zbuluar një nga xhamitë më të hershme në Islam.

Themelet e xhamisë, të gërmuara nga Universiteti Hebraik i Jerusalemit, tregojnë ndërtimin e shkatërruar afërsisht një brez pas vdekjes së Profetit Muhamed, duke e bërë atë një nga shtëpitë më të hershme të besimit mysliman për t’u studiuar nga arkeologët.

“Faza e hershme e xhamisë, e cila është me të vërtetë emocionuese, sepse është një mundësi e vërtetë për të gërmuar një xhami të hershme”, thotë Katia Cytryn-Silverman,  pedagoge në Institutin e Arkeologjisë dhe Departamentin për Studime të Islamit dhe Lindjes së Mesme.

Kur u ndërtua xhamia, Tiberias kishte qenë një qytet i udhëhequr nga myslimanët për mbase një gjeneratë, raporton AP, transmeton Klan Kosova.

Emëruar sipas perandorit të dytë të Romës, qyteti ishte gjithashtu një qendër kryesore e jetës dhe studimeve të hebrenjve për gati pesë shekuj.

Para pushtimit të tij nga ushtritë myslimane në 634, qyteti bizantin ishte shtëpia e një prej plejadës së vendeve të shenjta të krishtere që përshkonin kodrat përreth Detit të Galilesë.

Nën sundimin mysliman, Tiberia u bë një kryeqytet krahinor i perandorisë së hershme islamike dhe u rrit në famë, me halifët e hershëm që ndërtonin pallate në periferi të saj.