Zbulohen tre lloje të reja zogjsh në Turqi

Zbulohen tre lloje të reja zogjsh në Turqi

Tre lloje të reja zogjsh këtë vit janë zbuluar në një zonë të mbrojtur të provincës Hatay të Turqisë, raporton Anadolu Agency (AA).

Me bukuritë e saj natyrore, zona ligatinore Milleyha e rrethit Samandag siguron një habitat natyror për zogjtë shtegtarë në jug të vendit.

Zona e ligatinave strehon më shumë se 280 lloje zogjsh, përfshirë dallëndyshen me grykë, Larkun Dunn dhe natëgjata egjiptiane që u vunë re për herë të parë në zonë.

Misel Atik, kreu i Shoqatës së Mbrojtjes së Mjedisit dhe Turizmit “Samandag”, tha për AA se zona është e një rëndësie të madhe pasi tërheq shumë lloje të rralla zogjsh.

Emin Yogurtcuoglu, një vëzhgues i shpendëve deklaroi se zona Milleyha është një nga ligatinat më të rëndësishme të Turqisë.

“Dallëndyshja me grykë me vija erdhi nga India, Laku i Dunn-it erdhi nga Gadishulli Arabik, ndërsa natëgjata egjiptiane u ndal këtu derisa ishte në rrugën e tij drejt shkretëtirave egjiptiane. Kjo është një ndalesë e domosdoshme për të gjithë zogjtë”, shtoi ai.

Duke përmendur se ka 10.800 lloje të ndryshme shpendësh në botë, Yogurtcuoglu tha se nga një total prej 490 specie shpendësh të regjistruar në Turqi, 283 janë regjistruar në Milleyha.