18-3

Yndyrnat e shëndetshme që ulin rrezikun e shfaqjes së diabetit

Bota po përballet gjithnjë e më shumë me një rezistencë të organizmave ndaj insulinës dhë luftimit të sëmundjeve si diabeti.

Përhapja e shpejtë e paradiabetit dhe e tipeve të diabetit bën që të lindi nevoja për kura dhe këshilla të përditëshme.

Diabeti njihet në masë si një sëmundje që përgjithësisht vjen nga kequshqyerja dhe abuzimi me stilin e jetesës.

Ndaj edhe parandalimi dhe kura më e mirë fillon pikërisht nga tryeza juaj dhe ajo çfarë zgjidhni të konsumoni çdo ditë.

Sipas ekspertëve ajo çfarë këshillohet është që të merrni të gjitha vitaminat edhe mineralet e nevojshme pa përjashtuar asnjë.

Një ndër ushqimet që shihet si armike e diabetit është yndyra, por ekspertët thonë se jo gjithnjë kjo është e vërtëtë.

Yndyrnat dhe diabeti

Sipas një studimi të publikuar në POLS Medicine në vitin 2016, yndyra e shëndetëshme ju shpëton nga tiabeti i tipit 2.

Zëvëndësimi i karbohidrateve dhe yndyrnave të ngopura me varietete yndyrnash të shëndetëshme ul nivelin e sheqerit në gjak.

Këto yndyrna do të nxisin edhe prodhimin e insulinës në trup duke funksionuar si një kurues i vërtetë për organizmin.

Ekspertët thonë se këto yndyrna do të ndihmojnë organizmin edhe në përmirësimin e problemeve kardiovaskulare.

Në të shumtën e rasteve personat që vuajnë nga diabeti marrin ilaçe të cilat duhet të ulin yndyrën e tepërt.

Tashmë provohet e kundërta, në rastet kur ato merren në mënyrë të shëndetëshme mund të jenë fitimprurëse për trupin.

Si t’i përfitoni këto vlera

Megjithëse krijohet një konfuzion në lidhjen mes yndyrnave të shëndetëshme dhe aty të pa shëndetëshme.

AgroWeb.org më poshtë ju tregon disa nga ushqimet të cilat përmbajnë këto lloje yndyrnash dhe cila është diferenca mes tyre.

Në listën e ushqimeve që ju dhurojnë yndyrna të mira futen të gjitha ato të cilat nuk janë të proçesuara.

Disa nga ushqimet që përmbajnë yndyrnat më të shëndetshme e gjeni më poshtë.

Bulmeti

Vezët

Arrorët

Vaji i ullirit

Çokollata e zezë

Kosi me yndyrë

Vaji i kokosit

Avokado

Ndërsa yndyrnat të cilat ju dëmtojnë shëndetin dhe rrisin rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së diabetit janë ato të cilat vijnë nga ushqimet e proçesuara.

Gjalpi

Dhjami i mishrave

Vajrat vegjetalë

Të jetosh me sëmundjen e diabetit është e nevojshme të ushqeheni shëndetëshëm rregullisht, të ushtroheni dhe të merrni medikamentet e duhura.

Yndyrnat e shëndetëshme janë vetëm një hap më shumë drejt rrugës për t’a mbajtur nën kontroll këtë sëmundje.