173354994_736378973703859_2341026081367018689_n

Vetëm se një fëmijë qesh nga gudulisja, nuk domethënë që ai po kënaqet nga lumturia

Shkenca shpjegon se gudulisja e fëmijëve mund të jetë e dëmshme dhe vijm në përfundim se ne nuk dimë mjaftueshëm rreth saj.
Gudulisja tek fëmijët mund të jenë më shumë e dëmshme sesa e mirë.
Sipas një studimi, tregohet se vetëm 32% e të anketuarve treguan se ata ishin të lumtur gjatë gudulitjes, me 32% neutrale dhe 36% thanë se nuk e pëlqejn atë.
Veçanërisht fëmijë gjatë gudulitjes, nuk mund të ndalen duke qeshur, edhe në qoftë se ata absolutisht e urrejnë atë. Ky refleks i qeshjes, u jep prindërve iluzionin se fëmija po kënaqet e në të vërtetë nuk është ashtu.
Gjatë një studimi të kryer në Universitetin e Kalifornisë në vitin 1997, shkencëtarët gjetën se gudulisja nuk shkakton të njëjtat ndjenja të lumturis, nëse një person qesh. Gudulisja krijon vetëm një iluzion të jashtëm, që një person është duke qeshur.
Një person i cili gudulitet, e humb vetëkontrollën dhe beteja për ta fituar përsëri kontrollën, mund të jetë poshtëruese për fëmijët dhe lë pas kujtime të pakëndshme.
Shpesh gudulisja është përdorur si mënyrë për t’i torturuar njerëzit.
Gudulisja mund të shkaktojë shtrëngime të pakontrollueshme që janë të vështira për t’u ndalur. Nga gudulisja e vazhdueshme, shkaktohen të qeshura që mund të arrijën deri në një pikë ku personi apo fëmija nuk mund të marrë frymë si duhet, dhe as nuk mund të flasin e të tregojn se ata gjenden në një situatë të vështirë. Diçka që filloi si “kënaqësi” mund të shkaktojë komplikacione serioze mjekësore.
Dhe përse duhet te gudulisim femijët kur ka shumë mënyra më të mira për të kaluar një kohë të mirë së bashku?
Burimi: Brightside.me