Turqi, eksportet e makinerisë arrijnë në 9,2 miliardë dollarë për 5 muaj

Turqi, eksportet e makinerisë arrijnë në 9,2 miliardë dollarë për 5 muaj

Eksportet e makinerive të Turqisë arritën në 9,2 miliardë dollarë në pesë muajt e parë të këtij viti, sipas shifrave të publikuara nga shoqata e sektorit, transmeton Anadolu Agency (AA).

Eksportet e sektorit u rritën me 37 për qind në bazë vjetore në periudhën janar-maj dhe 12 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2019, tha Shoqata e Eksportuesve të Makinerisë në një njoftim për shtyp.

Eksportet e makinerive të Turqisë në dhjetë destinacionet kryesore të vendit në këtë fushë, si Gjermania, Britania, Franca dhe Polonia, u rritën me 18 për qind gjatë pesë muajve të parë të këtij viti krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2019.

Kutlu Karavelioğlu, kreu i shoqatës, tha se tregtia globale e mallrave u rrit 18 për qind në tremujorin e parë duke tejkaluar nivelin e 5 trilionë dollarëve në dy tremujorët e fundit, dhe shtoi se duke marrë parasysh që eksportet globale nuk e kanë tejkaluar nivelin e 18,5 trilionë dollarëve në vit për një kohë të gjatë, është e pashmangshme që ky ritëm i papritur i përmirësimit të ketë efekte pasuese.

Arsyeja kryesore për rritjen e vlerës në tregtinë e mallrave është porosia e lartë, theksoi ai dhe vuri në dukje se inflacioni global, problemet e logjistikës dhe disa lëndë të para që janë në tregun e zi ose eksportet e të cilave janë të kufizuara gjithashtu nxisin rritjen e çmimit.

Shqetësimi se “furnizimi nuk do të jetë i mjaftueshëm” ka reflektuar shpejt në investimet në makineri dhe pajisje, nënvizoi Karavelioğlu.

Ai theksoi se sektori vazhdimisht ka marrë porosi të reja makinerish.

Duke folur për importet e makinerive të BE-së, të cilat kanë arritur 360 miliardë dollarë gjatë pandemisë, Karavelioğlu tha se eksportet e Turqisë ishin 12 miliardë dollarë në vendet e BE-së gjatë kësaj periudhe, por kjo nuk është e mjaftueshme.

“Ne synojmë të marrim një copë shumë më të madhe të kësaj torte”, shtoi ai.