thumbs_b_c_fe2683bd9101bd664d487a578b70cf7a

“Shumica e vendeve të BE-së nuk i përmbushin standardet e cilësisë së ajrit”

Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA) raportoi se cilësia e ajrit në shumicën e vendeve të Bashkimit Evropian (BE) nuk i plotëson standardet e BE-së dhe se ndotja e ajrit mbetet rreziku më i madh për shëndetin mjedisor, transmeton Anadolu.

Në deklaratën e EEA-së thuhet se ndotja e ajrit mbetet rreziku më i madh për shëndetin mjedisor në Evropë. Ndotja e ajrit shkakton sëmundje kardiovaskulare dhe të frymëmarrjes që ndikojnë në shëndetin, ulin cilësinë e jetës dhe shkaktojnë vdekje të parandalueshme.

Pavarësisht përmirësimeve të përgjithshme të vazhdueshme në cilësinë e ajrit, standardet aktuale të BE-së ende nuk janë përmbushur në të gjithë Evropën, sipas analizave që vlerësojnë cilësinë e ajrit në vitet 2022 dhe 2023 në përputhje me standardet aktuale të cilësisë së ajrit të BE-së dhe nivelet udhëzuese të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Sipas të dhënave, 96 përqind e popullsisë urbane të BE-së është e ekspozuar ndaj përqendrimeve të pasigurta të grimcave të imta. Në BE, ku standardi mikrogram/metër kub i përdorur për të shprehur diametrin e grimcave është vendosur në 50, 16 vende anëtare janë nën standardin.

Ndotja e ajrit mikrogramë/metër kub në Rumani është 128, në Spanjë 101, 84 në Itali dhe Poloni, 73 në Suedi, 66 në Francë dhe Bullgari, 63 në Greqi dhe administratën greke qipriote, 57 në Maltë, 56 në Çeki, 54 në Kroaci dhe 55 në Norvegji dhe Belgjikë.