lope

Shkollë për baresha në fshatrat e Spanjës

Shtegtimi dhe kullota e bagëtive qysh prej kohëve që nuk mbahen mend, kanë qenë nën zotërimin ekskluziv të burrave. Por tani një iniciativë e re në Spanjë po kërkon ta ndryshojë atë me ngritjen e një shkolle për baresha.

“Shkolla për Çobaneshat e Shekullit 21” është një risi në Spanjë dhe në mbarë botën dhe qëllimi i saj është i dyfishtë: t’u ofrojë grave një terren në një tregti të mbizotëruar prej burrave, por edhe t’u hedhë një litar shpëtimi mijëra qyteteve spanjolle që ngadalë po zhduken nga harta për shkak të shpopullimit.

“Ka pasur iniciativa edhe herë të tjera për çobanesha”, thotë Susana Pacheco, forca lëvizëse e shkollës së re, me seli në rajonin verior të Cantabria. “Por ndryshimi është se ne e kemi menduar këtë nga perspektiva e grave. Këtu bëhet fjalë për ekuilibrin punë-jetë, duke krijuar rrjete të mbështetjes dhe bashkëpunimit reciprok”, thotë ajo.

Projekti po nis nën siglën e Shoqatës Spanjolle Kundër Shpopullimit, një organizatë kombëtare që punon për të forcuar perspektivat e zonave ku popullsia po bie.

Fokusi i shkollës tek gratë lindi pasi u pa se ishin pikërisht gratë që po braktisnin zonat rurale më shumë se burrat, duke lënë pas tyre një popullsi të plakur. “Fshatrat po mashkullizohen. Dhe ky është një hap i rëndë prapa”, thotë Lidia Díaz, nga Shoqata Spanjolle Kundër Shpopullimit.

Kursi nëntëmujor për baresha përfshin gati 500 orë trajnim në internet dhe një fundjavë në muaj me udhëzime praktike të zbatuara në malet dhe luginat e thella të Cantabrias. Menjëherë pas nisjes së projektit, pati rreth 265 aplikime. Shkolla është aktualisht në proces të zgjedhjes së 30 studentëve që do të jenë pjesë e sesionit të saj të parë, me datën e fillimit të kursit ende për t’u saktësuar. /gsh/