Shembet kisha e ndërtuar në mënyrë të paligjshme në oborrin e Fata Orloviq

Shembet kisha e ndërtuar në mënyrë të paligjshme në oborrin e Fata Orloviq

Është shembur kisha ortodokse e ndërtuar në mënyrë të paligjshme në oborrin e Fata Orloviq, në Konjeviq-Polje të Bosnjë e Hercegovinës. Ky akt i dha fund luftës 20-vjeçare të Fata Orloviç për të zhvendosur një objekt të ndërtuar në mënyrë të paligjshme në pronën e saj private gjatë luftës në Bosnjë e Hercegovinë, raporton Anadolu Agency (AA).

Shembja, gjegjësisht, zhvendosja e kishës së ndërtuar në mënyrë të paligjshme, filloi herët mëngjesin e sotëm, kur makineritë e punës u shfaqën në oborrin e Fata Orloviq.

Fotografitë në të cilat shihen makineritë e punës që tregojnë shembjen u shpërndanë nga avokati i familjes Rusmir Karkin në profilin e tij në Facebook.

Lufta e Fata Orloviç për heqjen e kishës ortodokse, e cila u ndërtua në oborrin e saj gjatë luftës dhe agresionit në Bosnjë e Hercegovinë në fillim të viteve 1990, derisa ajo dhe anëtarët e familjes që mbijetuan ishin si refugjatë, ka zgjatur për dy dekada.

Heqja e objektit të ndërtuar në mënyrë të paligjshme të kishës ortodokse filloi pas aktvendimit të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut në Strasburg më 1 tetor 2019, i cili urdhëroi shtetin e Bosnjë e Hercegovinës të respektojë vendimet e mëparshme për të hequr kishën e vitit 1999.

Gjykata Evropiane konstatoi se dështimi i autoriteteve për të respektuar vendimet përfundimtare dhe detyruese të vitit 1999 dhe 2001 për krijimin e së drejtës për riposedim të pronës së kërkuesit, për të cilën autoritetet e Republikës Sërpska nuk ofruan ndonjë justifikim, rezultoi në një shkelje serioze të së drejtës së tyre për pronë.

Apeli në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut në Strasburg u paraqit nga Fata Orloviq dhe 13 anëtarë të tjerë të familjes së saj në 2018.

Prona u kthye tek pronarët, kisha e ndërtuar në mënyrë të paligjshme mbeti

Autoritetet e entitetit të BeH-së, Republikës Sërpska pas përfundimit të luftës, i kthyen pronën Fata Orloviq dhe familjes së saj, por kisha ortodokse e ndërtuar në mënyrë të paligjshme mbeti në oborrin e saj. Fata Orloviç filloi procedurat gjyqësore në vitin 2000 në gjykatat e BeH-së, të cilat përfunduan me një apel dhe një gjykim të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut në Strasburg në favor të saj dhe në favor të 13 ankuesve të tjerë.

Fata Orloviç humbi burrin e saj gjatë luftës në BeH si dhe më shumë se 20 anëtarë të familjes, por pasi u kthye në Konjeviq-Polje, ajo gjeti forcë për të vazhduar luftën ligjore për zhvendosjen e kishës ortodokse të ndërtuar në mënyrë të paligjshme në pronën e saj.

Në 20 vitet e fundit të luftës për zhvendosjen e kishës së ndërtuar në mënyrë të paligjshme nga oborri i saj, Fata Orloviç u ka mbijetuar shumë sulmeve, kërcënimeve dhe padive.

Në deklaratën e saj të parë për mediat pasi kisha u hoq nga oborri i saj, Fata Orloviç tha se ishte e rraskapitur nga lufta e dekadave.

“Faleminderit Zotit, kemi pritur, falë Zotit gjithçka u bë siç duhet. Nuk është e përshtatshme për mua, nuk më pëlqen, por e kam patjetër, sepse secili kërkon të veten dhe unë kërkoj timen. Më vjen mirë që kisha u hoq nga oborri, askush nuk do ta toleronte këtë, kështu që as unë nuk mundem”, tha Fata Orloviq, e cila sot është me shëndet të dobët.

Fata gjithashtu falënderoi gazetarët për mbështetjen e tyre. Ajo shtoi se ishte koha që më në fund të ulet e qetë në oborrin e saj.

“Të ulem aty dhe të pi kafe, mos të na ndjekin dhe rrahin në oborrin tonë, le t’u vijë fundi edhe atyre. Ata na bënë më të keqen neve dhe u erdhi fundi edhe atyre”, Fata Orlović dhe shtoi:

“Unë kam qenë e rraskapitur për 20 vjet dhe sot ndihem keq. Unë nuk jam e lumtur dhe në të njëjtën kohë më vjen mirë që oborri im është çliruar”, tha ajo.

Kjo grua e cila gjatë viteve i tregoi gjithë BeH-së dhe më gjerë se drejtësia është e arritshme, por që kërkon energji të madhe, dëshirë dhe këmbëngulje për ta arritur atë, nuk ka thënë kurrë në deklarata të shumta për media se kisha ortodokse i pengon asaj.

Kisha nuk më pengon por më pengon në oborrin tim

“Nuk më ka penguar asnjëherë, as sot. Por, më pengon në oborrin tim. Unë luftova, 20 njerëz duhet të shërbejnë dhe të dëgjojnë dhe unë atë e kam fituar (aktvendimin e Gjykatës Evropiane). Ju i dini të gjitha ato dhe Shaqiri im ishte në ushtrinë e vërtetë për dy vjet. E meritova. Fëmija im ishte dhe vdiq. Uë luftova për jetën time”, tha Fata Orloviq në një intervistë për AA në mars 2020.

Ajo vlerëson se detyrë e çdo njeriu të ndershëm është të pranojë gabimin në mënyrë që të ecë përpara pa ngarkesën e asaj që ka ndodhur në të kaluarën.

“Unë mendoj se një serb i vërtetë, i drejtë, i cili e di se çfarë është Zoti, çfarë është e tij, i cili di për fëmijët e tij, nuk duhet të ketë faj. Ai duhet të përkulet para meje, të kthehet dhe të thotë: ‘Fato, kemi gabuar'”, ka thënë Fata Orloviq.

Siç u tha para më shumë se një viti nga Komuna e Bratunac-it, së cilës i përket Konjeviq-Polje, kisha po zbrazej ​​nga inventari në atë kohë dhe pritej zhvendosja. Siç u tha media në atë kohë, meqenëse nuk ka teknologji në BeH për zhvendosjen e objekteve, kisha duhet të ndërtohet nga i njëjti material dhe në të njëjtën formë në hyrje të Bratunac-it.

Përfaqësuesit e autoriteteve të entitetit të Republikës Sërpska në vitet e fundit shpesh janë përpjekur të përdorin problemin e kishës së ndërtuar në mënyrë të paligjshme në oborrin e Fata Orloviq për qëllime politike dhe në varësi të situatës, deklaratat e përfaqësuesve politikë të RS varionin nga arritja e një marrëveshjeje për zhvendosjen, për të punuar në detaje, vendndodhje, etj., deri në atë pikë sa ata kanë ndryshuar mendimin dhe vlerësojnë se kisha nuk duhet të zhvendoset.