IRIS-750x375

Sëmundja Alzheimer: Pika që zbulon rrezikun shumë herët

Sëmundja Alzheimer fillon të ndryshojë dhe të shkatërrojë trurin edhe dekada para shfaqjes së simptomave të dëmtimit njohës, duke bërë njohjen e hershme të rrezikut të zhvillimit të sëmundjes, me një rëndësi të madhe për vonimin e përparimit të saj.

Një ekzaminim i irisit të syrit mund të ndihmojë në këtë drejtim, sipas hulumtimit nga shkencëtarët nga Universiteti i Kalifornisë, Shkolla e Mjekësisë në San Diego, botuar në Neurobiology of Aging.

Matja e shpejtësisë së zgjerimit të irisit të syrit gjatë testeve njohëse mund të jetë një metodë ekonomike, minimale invazive për monitorimin e njerëzve me një rrezik të rritur gjenetik të zhvillimit të sëmundjes Alzheimer para përkeqësimit njohës, thonë shkencëtarët.

Studimi përqendrohet në përgjigjen e drejtuar nga irisi – një bërthamë prej disa mijëra neuronesh në tru që është zona kryesore e neurotransmetuesit norepinefrinës dhe është e përfshirë në rregullimin e zgjimit dhe funksionit njohës.

Proteina Tau është një biomarker i hershëm i sëmundjes Alzheimer dhe shfaqet për herë të parë në këtë zonë të trurit.

Për më tepër shoqërohet më shumë me funksionin njohës krahasuar me β-amiloidin.

Faqja udhëzon reagimin e irisit dhe ndryshimin e diametrit gjatë testeve njohëse – sa më e vështirë të jetë detyra për trurin, aq më shumë zgjerohen iriset e syrit.

Studiuesit thanë në një studim të mëparshëm se të rriturit me dëmtime të lehta njohëse – shpesh paralajmërues i sëmundjes Alzheimer – kishin zgjerim më të madh të irisit dhe përpjekje njohëse krahasuar me individë të shëndetshëm, edhe nëse anëtarët e të dy grupeve kishin rezultate të ngjashme.

“Këto rezultate tregojnë se matja e përgjigjes së irisit gjatë testeve njohëse mund të jetë një test imazherie për të zbuluar sëmundjen Alzheimer para se të shfaqen simptomat”, tha udhëheqësi i studimit Dr. William S. Kremen.