Ngrohja globale mund të paraqesë rrezik për Haxhin dhe Umren

Ngrohja globale mund të paraqesë rrezik për Haxhin dhe Umren

Nëse ngrohja globale tejkalon 1,5 gradë celsius, haxhinjtë mund të ekspozohen ndaj rrezikut të stresit të nxehtësisë gjatë periudhave të Haxhit dhe Umres që korrespondojnë me muajt e verës, bëri të ditur një artikull, transmeton Anadolu Agency (AA).

Artikulli i titulluar “Nga Parisi në Mekë: Stresi i Nxehtësisë Krijon Rrezik për Haxhinjtë Muslimanë” i përgatitur nga shkencëtarët e Climate Analytics, dhe i cili është studimi i parë që tregon rrezikun e ekspozimit ndaj stresit të nxehtësisë për muslimanët në Arabinë Saudite ku temperatura arrin në 45 gradë në muajt e verës.

Në artikull, u vlerësua se sa shpesh temperatura do të tejkalonte pragjet “e rrezikshme” dhe “jashtëzakonisht të rrezikshme” gjatë periudhave pesë-ditore në verë, me matjet e “termometrit të llambës së lagur”, që merr parasysh temperaturën dhe lagështinë dhe është një tregues i stresit të nxehtësisë që përdoret zakonisht për të matur shqetësimin e njerëzve. Në këtë kontekst, janë përdorur kriteret e Shërbimit Kombëtar të Motit të SHBA-së, të cilat përcaktojnë pragjet “e rrezikshme” dhe “jashtëzakonisht të rrezikshme”, përkatësisht 24,6 dhe 29,1 gradë.

Sipas kësaj, periudhat pesë-ditore që tejkalojnë pragun jashtëzakonisht të rrezikshëm u vu në pah se kishin më shumë mundësi të ndodhnin në shtator. Gjithashtu parashikohet që nëse ngrohja globale rritet me 1,5 gradë, mundësia që temperatura e ajrit të tejkalojë pragun jashtëzakonisht të rrezikshëm do të jetë 4 herë, dhe nëse ngrohja arrin 2 gradë, do të jetë 13 herë më shumë.

Në studim, u llogarit që gjatë gjithë shekullit 21, haxhi do të korrespondojë me muajt e verës tre herë në periudha 10-vjeçare.

– Kufizimi i ngrohjes globale në 1,5 gradë do të përgjysmojë rrezikun

Autori kryesor i studimit dhe Kreu i Modelit Shkencor dhe të Dhënave i Climate Analytics, Dr. Fahad Saeed, duke deklaruar se stresi i nxehtësisë përbën një rrezik për haxhinjtë, tha se, kufizimi i ngrohjes globale në 1,5 gradë, siç u angazhuan qeveritë në Marrëveshjen e Parisit, do ta përgjysmojnë këtë rrezik.

Ndërsa Drejtori i Departamentit të Meteorologjisë së Qendrës së Ekselencës për Studime të Ndryshimeve Klimatike dhe bashkëautor i studimit, Prof. Mansour Almazroui deklaroi se, “Teksa kushtet e verës gjithnjë bëhen më ekstreme, tashmë paraqesin një rrezik serioz për haxhinjtë që vizitojnë Mekën”.

Sipas tij ndryshimi thelbësor midis 1,5 gradë dhe 2 gradë të ngrohjes në goditje të nxehtësisë që kanë demonstruar në studim, do të tregojë veten verën e ardhshme dhe do të vazhdojë në vitin 2047 dhe më tej.

“Studimi ynë thekson rëndësinë e reduktimeve të rrepta të emisioneve për të kufizuar ngrohjen globale në 1,5 gradë, në mënyrë që të mbrojë njerëzit nga ndikimet e rrezikshme për jetën sa më shumë që të jetë e mundur dhe për të minimizuar dëmtimin e një nga shtyllave kryesore të Islamit”, u shpreh ai.

 

 

Sipas të dhënave nga platforma globale e të dhënave Statista, 2,5 milionë persona kryen haxhin në vitin 2019. Ndërsa numri i atyre që shkuan në Umre në Ramazan në të njëjtin vit ishte 4,2 milionë.